2024. április 23., kedd

Dombos Fest

A harmadik nap – Népzene kicsinek, nagynak

A Dombos Fest első két napján a hölgy előadók uralták a fesztivált, olyan ismert nevek léptek fel mint Harcsa Veronika, Palya Bea, Csemer Bogie és a kupuszinai Csizmadia Anna.

A harmadik nap, a Folknap a népzene jegyében telt. Belépőjegy nem volt, és az első produkció a legkisebbeknek szólt. A gasztro- és folkudvarban Papó zenedéje interaktív módon mutatta be a gyerekeknek és szüleiknek a magyar népzenét és a hagyományos hangszereket: a dorombot, a tekerőlantot, a kobozt, a dudát, a cimbalmot... A rövid mondókákat és dalokat mindenki együtt dúdolta Papóval, azaz Kiss Ferenccel, sőt, a legfiatalabbak kipróbálhatták, hogy milyen hagyományos hangszeren játszani. A gasztro- és folkudvarban a Budapest Nufolk Revolution követte Papóéket, és ha nem is forradalmi, de remek hangulatot teremtettek. Róluk annyit, hogy „új népi” vagyis Nufolk zenét játszanak, mert meglátásuk szerint a népzene jelentése és tartalma folyamatosan változik. Talán az is elárul róluk egyet s mást, hogy egy narancssárga napszemüveges betyár köszön ránk a honlapjukról.

A nagy színpadon a Bazseva zenekar nyitott, amelynek a neve a Fölszállott a páva című vetélkedőből lehet ismerős. A fiatal zenészekből álló együttes 2013-banalakult meg és a Kárpát-medence hagyományos népzenéjének autentikus és professzionális megszólaltatását tűzte célul. Ezt Domboson is sikerült megvalósítaniuk.

A kicsit hosszúra húzódott hangolás után a közönség megismerhette a szarajevói Divanhana együttest is. Tagjai szintén fiatal zenészek, akik bosznia-hercegovinai, valamint balkáni hagyományos népzenét játszanak. Első albumjuk egy átfogó népzenei gyűjtés eredményeként jött létre, producere Walter Quintus ismert világzenei producer. 2011-ben csatlakozott az együtteshez Leila Ćatić énekesnő.

A nagy színpadon harmadikként a Góbé zenekar lépett fel, róluk szintén a Fölszállott a pávában hallhattunk. Magukról azt vallják, hogy népzenét játszanak, komolyzenei alapokon, de nyitottak a világzene felé is. Dombosra kétszer annyi hangszerrel érkeztek, mint ahányan vannak, és őrült bulit csaptak. Az estét DJ Pozor zárta a Balkán beat bulival.

A Dombos Fest negyedik, egyben zárónapjának programja lapzártánk után kezdődött, ezért erről csak holnapi számunkban számolunk be. A program szerint a Romano Drum, Lajkó Félix és zenekara, valamint vendégük, Dresch Mihály lépett fel a nagy színpadon, a folk- és gasztroudvarban pedig a Fanfara Complexa.