2024. április 19., péntek

A helyi termékekért

Nemzetközi, szakmai találkozót tartottak Kishegyesen – A mezőgazdasági minisztérium is nyitott a pozitív magyarországi tapasztalatok átvételére

Tegnap délelőtt a kishegyesi helyi közösség padlástermében került sor a második nemzetközi Helyi termék fórum elnevezésű találkozóra. A fórumot a Kárpát Régió Üzleti Hálózat szervezte, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával.

Csóré Róbert, a hálózat újvidéki irodájának vezetője és a találkozó koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy Szerbiában is szeretnék bevezetni a helyi termék fogalmát.
– A fórum célja, hogy a helyi termék fogalmát Szerbiában is bevezessék, illetve az Európai Unióban szokványos jogi formáknak megtalálják a szerbiai megfelelőjét. Ezt hazánk EU-integrációja is meg fogja követelni. A helyi termék fogalma azt takarja, hogy az egyes, helyben előállított termékeknek (lekvár, méz stb.) ne kelljen ugyanazoknak a feltételeknek és előírásoknak megfelelni, mint a nagyiparilag készült árunak. Fontos, hogy az állam ne kérjen ugyanakkora befektetést egy helyi termelőtől, mint egy világcégtől. Szeretnénk, hogy a termelő gond nélkül, teljesen legális módon eljuttathassa termékét a boltokba – mondta el Csóré, akitől azt is megtudtuk, hogy kb. 30 szakember vett részt a fórumon, részben a magyarországi és szerbiai államvezetési szervek és civil szervezetek képviselői, részben pedig a vállalkozói szféra képviselői.
A találkozó résztvevőit a házigazdák nevében Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere üdvözölte, majd Juhász Attila, a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium államtitkára köszöntötte a jelenlévőket. Juhász elmondta, hogy az elmúlt időszakban voltak olyan történések, amik létjogosultságot adnak a fórumnak. Magyarország és Szerbia keddi csúcstalálkozóján szóba került a kistermelői termékek előállítása és értékesítése, valamint a jó magyarországi példa átvételének a lehetősége.
– Erre teljesen nyitott a mezőgazdasági minisztérium, és mindkét oldal támogatta. Mi azért vagyunk ott a minisztériumban, hogy ennek teret adjunk, és akár a mai találkozó záradékát is képviselni tudjuk. Célunk, hogy a jó magyar tapasztalatokat és rendszert itt, Szerbiában is be tudjuk indítani a kistermelők érdekében – mondta az államtitkár.
A második Helyi termék fórum első előadója dr. Nagy Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Főosztályának osztályvezetője volt, aki adózási, kereskedelmi és élelmiszer-biztonsági kérdésekről beszélt Magyarország vonatkozásában. Dr. Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdasági titkárság segédtitkára ugyanezt a témát dolgozta fel, Szerbiára átvetítve. Szabó József, a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója a vajdasági támogatási lehetőségekről számolt be. A Hungarikumok Gyűjteményéről és a Magyar Értéktár, Hagyományok-Ízek-Régiók Gyűjteményéről Palotásné Gyöngyösi Ágnes, a Földművelődésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának osztályvezetője tartott előadást. Az utolsó két előadó dr. Nagy Imre, a Vajdasági Magyar Gazdaságfejlesztési Terv kidolgozásának a főkoordinátora és mgr. Molnár Verona, a szabadkai Háló Vajdasági Fejlesztési Alap szakmai koordinátora voltak, ők tapasztalataikról számoltak be.