2024. április 23., kedd
TENISZ

Murray hóhérai Novak útjában

Andy Murray, aki Wimbledonban címvédő volt, az idén két füves meccset veszített. Az elsőt a Queen’s tornáján a cseh Radek Štepanek ellen, a másodikat pedig szerdán a bolgár Grigor Dimitrov ellen. Štepaneket az első kiemelt Novak Đoković a torna második fordulójában győzte le, s a szerb játékos számára ma az elődöntőben a skót második hóhéra, a 23 éves bolgár teniszező következik. A tét óriási, hisz Novak nemcsak a 14. nagy döntőjéért lép pályára, amelyben hetedik Grand Slam-serlegét szerezheti meg, és nemcsak a harmadik wimbledoni döntőért küzd, hanem elsősorban a világranglista első helyének visszaszerzéséért és a megingott önbizalom helyreállításáért, hisz amióta 2013-ban győzött az Australian Openen, három nagy döntőt veszített, egy-egy esetben pedig az elő- és a negyeddöntő volt számára a végállomás.

Mindkét cél megvalósításához még két londoni győzelem szükséges. Ma győzni kell a négy évvel fiatalabb Dimitrov ellen, azután vasárnap délután a FedererRaonić mérkőzés továbbjutójával szemben is. A trófeanyerés szemszögéből nézve a vasárnap még messze van, a mai meccs pedig annyira izgalmas és hosszú lehet, mint az örökkévalóság. A hagyomány Novak mellett szól, hisz eddigi négy meccsükből hármat nyert meg Dimitrov ellen. 2012-ben Sanghajban volt 2:0, tavaly Indian Wellsben úgyszintén, Madridban a bolgár 0:1-ről fordított a váratlan sikerért, de mindössze egy hónappal később a Roland Garroson Novak a három szettben mindössze hét játékot engedélyezett az azóta rengeteg tapasztalatot gyűjtött mai riválisának, aki először jutott nagy tornán az elődöntőbe.

Novak első nagy esélye éppen a bolgár GS-tapasztalatlansága, minden egyéb elem esetében csakis árnyalatok dönthetnek. Ingatag lelkületén kívül Dimitrovnak nincs kimondott gyöngéje, Novaknak tehát pontosan azt kell játszani, amit tavaly Párizsban is tett. A talaj esetükben nem lehet perdöntő, és esetleg még az szólhat a szerb teniszező mellett, hogy három nyertes játszmában küzdve több alkalma lehet az esetleges javításra, ha a meccs nem úgy indul, ahogyan ő szeretné.

Az elődöntő másik mérkőzése is a nagy négyes egyikének és a feljövő nemzedék egyik legjobbjának a csatája lesz. A hétszeres bajnok svájci Roger Federer a 23 éves kanadai Miloš Raonićtyal mérkőzik, és esetükben is a hagyomány az idősebb oldalán áll. 2012-ben három meccset játszottak, s Indian Wellsben, Madridban és Hallében is Roger nyert 2:1-re, majd tavaly az Australian Openen a svájci nem adott le szettet. Akárcsak Dimitrov, azóta Raonić is sokat fejlődött. Elsősorban a volt horvát híresség, Ivan Ljubičić keze alatt, s már nemcsak kifogástalan adogatónak számít, akinek a tenyeresével nehéz bármit is kezdeni, hanem a mozgása is feljavult, a fonákja is egyre jobb, s a lelki egyensúlyból sem könnyű már kibillenteni. Ezt tapasztalhattuk például két legutóbbi meccsén, amikor a japán Nisikori és az új teniszcsodának számító Nick Kyrgios ellen is elveszítette az első játszmát, mégis csaknem rutinos könnyedséggel nyert. Rogernek is a tapasztalat az előnye, és egy másik hagyomány, amely szerint Wimbledonban nem veszít elődöntőt. Eddig nyolcszor szerepelt a négy legjobb között, legutóbb 2012-ben, s mindig győzni tudott. Raonić esetében roppant fontos lehet az, hogy kimondottan jó a rövidítések esetében, ilyesmivel pedig ma talán több játszmában is számolni lehet.

Reálisan nézve, a négy lehetséges döntő közül egyik sem lenne csoda. Ha viszont mégis sorrendet kellene állítani, legvalószínűbb, hogy vasárnap Novak és Roger 35. egymás közötti meccse következik, jó az esélye a Đoković–Raonić találkozónak is, s legkevésbé valószínű, hogy Dimitrov és Raonić játszanak mindkettőjük első nagy döntőjében a legjelentősebb trófeáért.

Ingadozás nélkül

Novak Đoković: Persze hogy a tapasztalat sokat segített. Nem volt pánik, végig meccsben tudtam maradni, a játékom színvonala nem ingadozott.

Marin Čilić: Vezettem 2:1-re, amiért azt hiszem, hogy kiváló alkalmat mulasztottam el. Másrészt Novak nem lenne ott a ranglistán, ahol van, ha az ilyen meccseket nem tudná a saját javára fordítani.

Grigor Dimitrov: Korábban utaltam már rá, hogy a fiatalok a siker kapujában vannak, de nem gondoltam volna, hogy mindez karnyújtásnyira van. Úgy gondolom, a fiatalok már a győzelem ajtaján kopogtatnak, s ki vagyunk éhezve a sikerre.

TENISZ

WIMBLEDON. – A férfitorna negyeddöntőjében: Raonić–Kyrgios 6:7, 6:2, 6:4, 7:6, nők, elődöntő: Kvitová–Šafářová 7:6, 6:1, Bouchard–Halep 7:6, 6:1.

TODI. – A challenger 2. fordulójában: Fucsovics–A. Martin 4:6, 7:6, 6:2.

TORUN. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Jakšić–Adamczak 6:3, 6:3.

PROKUPLJE. – A női ITF-torna 2. fordulójában: Adamović–Stojanović 6:4, 6:4, Jancsuk–Szlavikovics 6:4, 6:2.