2024. március 28., csütörtök

Hagyomány és főzés

Kecske- és birkafőző verseny zajlott Kishegyesen

Szombaton lezajlott a Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesülete által szervezett VI. Hagyományos Ételek Főzőversenye. A megmérettetésre ezúttal 25 csapat nevezett be, és a kishegyesi labdarúgópályán került rá sor. A benevező csapatok kecske- és birkahúsból készítettek paprikást, amit a mesterszakácsokból álló zsűri értékelt. A zsűrinek tagja volt Cservenák Róbert, a topolyai Cseri csárda tulajdonosa, Szabó Imre, a Felsőhegyi Birkatenyésztők Egyesületének az elnöke, Szabó Pósz Ferenc, a Kinga-tanya tulajdonosa és Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke. A versenyen az óbecsei Bozsóki Ferenc csapata lett az első, a második a topolyai Kinga-tanya csapata, a harmadik helyet pedig a csúzai (HR) Talpai Szindarella csapata szerezte meg. A főzőversennyel párhuzamosan céllövőverseny is zajlott, a topolyai céllövő-egyesület szervezésében. Ezt nagy fölénnyel a kishegyesi Csabai Norbert nyerte meg.
A hangulatos eseményen jelen volt Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdasági titkárság titkárhelyettese is. Molnár elmondta, hogy a titkárság folyamatosan támogatja a helyi jellegű rendezvényeket.
– Fontos, hogy a különböző állattenyésztő-szervezetek mind szakmai, mind ilyen jellegű események szervezésével maguk köré tudják gyűjteni az embereket. Az is fontos, hogy ily módon reklámozni tudják termékeiket, illetve magát az egyesületet – nyilatkozta lapunknak a titkárhelyettes.
Kishegyes község önkormányzatát Mohácsi Zoltán alpolgármester képviselte a főzőversenyen.
– Nagyon büszkék vagyunk, hogy a civil kezdeményezések ilyen szépen kinövik magukat. Az önkormányzat mindig támogatja őket és melléjük áll – hangoztatta az alpolgármester a főzőversenyen kapcsán.
Talpai András fő szervező, a Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesületének elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a résztvevők száma némileg elmaradt a várttól, de az nagymértékben az aratás számlájára írható.
– Ez egy szerény verseny volt, de teljesen elégedett vagyok mind a verseny lebonyolításával, mind a zsűrizéssel, mind az eredményekkel. Jómagam is sok helyre járok zsűrizni, és elmondhatom, hogy jó ételek készültek – mondta Talpai, majd arról is beszámolt, hogy 2011 óta szerveznek főzőversenyeket, a következőre kishegyesi Anna-napok alakalmából kerül sor július 26-án. Ez kisebb volumenű lesz, és a Buga vendéglővel közösen szervezik. Talpai fontosak tartotta kiemelni, hogy az eseményt a tartományi mezőgazdasági titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és községbeli magánvállalkozók támogatták. A szervezésben közreműködött a kishegyesi helyi közösség, a bácsfeketehegyi Gazdakör, a topolyai Községi Unió és a bácsfeketehegyi Stop Autószerviz.