2024. március 28., csütörtök

Feledhetetlen kézimunkaélmény

Véget ért XVI. Nemzetközi Kézimunka-kiállítás – Rekordszámú kiállító és kézimunka volt Bácsfeketehegyen – A szervezők és a közönség is elégedettek – Jövőre Bácskossuthfalván lesz a kiállítás

Június 23-án, hétfőn délután ünnepélyes díjkiosztóval ért véget a XVI. Nemzetközi Kézimunka-kiállítás. Ez alkalommal a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola adott helyet e rangos eseménynek, amelyen ötvenhat vajdasági és külföldi kézimunkacsoport vett részt. A kiállítás a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének hagyományos rendezvénye, s az idén a bácsfeketehegyi Hestia Nők Egyesülete volt a házigazdája. A szervezésben segítséget nyújtott a Feketics Művelődési Egyesület, valamint a helyi általános iskola.
A díjkiosztó népes közönségét először Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke üdvözölték. Mohácsi elmondta, hogy Kishegyes község önkormányzata rendkívül büszke arra, hogy a község területén került sor a kiállításra.
– A szervezőknek csak gratulálni tudok a professzionális szervezésért. Azt is el kell hogy mondjam, az önkormányzat rendkívül jó viszonyt ápol a helyi kézimunkacsoportokkal, külön kiemelném a bácsfeketehegyi Hestiát és a kishegyesi Dáliát – nyilatkozta az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy a kézimunkacsoportok mindannyiunk számára pozitív példát mutatnak.
A kézimunkázóknak járó díjakat Kiss Júlia, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének elnöke és Major Márta, a Hestia Nők Egyesületének elnöke adták át. Kiss Júliától a díjátadó után megtudtuk, hogy nagyon elégedettek az idei kiállítással.
– A XVI. Nemzetközi Kézimunka-kiállításon 1568 oklevelet osztottunk ki. Nagyon meg vagyunk elégedve ezzel a létszámmal, mert, ismerve az előzményeket, nem gondoltuk, hogy ennyien eljönnek. Viszont a vajdasági kézimunkázók szépen összetartottak és nagy számban megjelentek. Alkotásaik szépek voltak, és a közönség is megdicsért bennünket – mondta el Kiss, majd arról is szólt, hogy a szövetség számára nagyon fontos, hogy összetartsa a kézimunkázókat, és utánpótlást biztosítson.
– A kiállítás üzenete, hogy a vajdasági kézimunkázók tartsanak össze, mert ezzel a réteggel nem nagyon foglalkozik senki sem. Azt szeretnénk, hogy ők se érezzék úgy, hogy kívülállók vagy eldobottak. Én mindig bátorítom őket, és arra buzdítom, hogy itt legyünk, dolgozzunk, és foglalkoztassuk az ifjú nemzedéket, hogy a kézimunkázásnak legyen jövője Vajdaságban – nyilatkozta a kézimunka-szövetség elnöke.
A szövetség mellett a házigazdák is nagyon sikeresnek ítélték meg az idei kiállítást, tudtuk meg Major Mártától.
– Nagyon sikeres volt a kiállítás, látogatóink is voltak szép számban, a négy nap alatt több mint ezer ember fordult meg a helyszínen. A látogatók a számos kiállító több mint ötezer kézimunkájában gyönyörködhettek, és elmondhatom, hogy mind nagyon szép volt. Külön megelégedés számunkra, hogy a kiállítás ideje alatt semmi sem tűnt el az iskolából – mondta el a Hestia elnöke.
A kézimunkázók legnagyobb vajdasági szemléje tehát hétfőn bezárta kapuit, de amint a szervezőktől megtudtuk, jövőre ismét megrendezik, méghozzá Bácskossuthfalván.

1568 oklevelet és számos elismerést osztott ki a kézimunka-szövetség

A kiállítás üzenete, hogy a vajdasági kézimunkázók tartsanak össze, mert ezzel a réteggel nem nagyon foglalkozik senki sem. Azt szeretnénk, hogy ők se érezzék úgy, hogy kívülállók vagy eldobottak. Én mindig bátorítom őket, és arra buzdítom, hogy itt legyünk, dolgozzunk, és foglalkoztassuk az ifjú nemzedéket, hogy a kézimunkázásnak legyen jövője Vajdaságban – nyilatkozta a kézimunka-szövetség elnöke.