2024. április 25., csütörtök

A kézimunkázók ünnepe

Bácsfeketehegyen zajlik a XVI. Nemzetközi Kézimunka-kiállítás – Több mint ötezer kézimunka várja az érdeklődőket

Pénteken 14 órakor a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában megnyitotta kapuit a XVI. Nemzetközi Kézimunka-kiállítás. Az esemény a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének hagyományos rendezvénye, amelynek ezúttal a bácsfeketehegyi Hestia Nők Egyesülete a házigazdája. A szervezésben az általános iskola mellett közreműködött a Feketics Művelődési Egyesület.
A megnyitóünnepségen Major Márta, a Hestia Nők Egyesületének elnöke üdvözölte a nagyszámú egybegyűltet, köztük Marko Rovčanint, Kishegyes község polgármesterét, Hallgató Imrét, a községi képviselő-testület elnökét, Mohácsi Zoltán alpolgármestert, Juhász Bálintot, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettesét és Pál Károlyt, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnökét.
A kiállítás vendégeit üdvözölte Kiss Júlia, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének elnöke, Bojtos Béla, a Nikola Đurković Általános Iskola igazgatója és Juhász Bálint is. A kiállítást Marko Rovčanin polgármester nyitotta meg.
A megnyitót követően Major Márta a sajtónak arról számolt be, hogy az idei kiállítás rekordmennyiségű kiállítóval és kézimunkával büszkélkedhet.
– A XVI. Nemzetközi Kézimunka-kiállításon 56 kézimunkacsoport mintegy 1400 kiállítóval vesz részt. Kb. 5000 kézimunka látható az iskola falai között. A kiállítást komoly előkészületi munka előzte meg, nagyjából egy éve fogtunk hozzá a szervezéshez – mondta el Major, akitől azt is megtudtuk, hogy az idei kiállítás külön érdekessége a kun szoba.
– A bácsfeketehegyiek Kunhegyesről származnak, és magukkal hozták a kun hímzést, amire igen büszkék vagyunk – tudtuk meg a Hestia elnökétől.
A Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetsége 16 éve alakult, és ma már kb. 50 községből vannak tagszervezetei, számolt be Kiss Júlia. A szövetség tagságát állandó jelleggel képzik műhelymunkák és táborok révén. Teszik mindezt annak ellenére, hogy szűkös anyagi körülmények között léteznek, mondta Kiss, majd hozzáfűzte, hogy az idei kiállítás nagyon tartalmas lett.
A kézimunka-kiállítás négy napon keresztül lesz megtekinthető, hétfőn 14 órakor lesz az ünnepélyes kapuzárás.