2024. április 20., szombat

Szerény, de tartalmas

A hétvégén falunapot tartottak Bajsán – Átadták a falu elismeréseit

A Préló mellett a falunapi rendezvénysorozat Bajsa legtömegesebb és legnépszerűbb eseménye. Az idei falunap szombaton zajlott, és Lackovics Károlynak, a bajsai helyi közösség tanácselnökének elmondása szerint szerényebb volt, mint a korábbi években.

Az idei évben talán egy kicsit szerényebb körülmények között ünnepeljük a falu napját, de a helyzet olyan, hogy nem akartunk többet költeni, mint amennyi reálisan megengedhető – mondta el Lackovics.

A tanácselnök arról is beszámolt, hogy a falunapkor minden évben összegzik az eddig elért eredményeket.

Folyamatosan dolgozunk a vízvezeték-hálózat felújításán, tendert írtunk ki három újabb utcára vonatkozóan, amelyekben mihamarabb szeretnénk befejezni a vezetékek cseréjét. Folyamatosan dolgozunk a járdák javításán, valamint a központ és a park felújításán. Remélem, hogy több folyamatot is sikerül felgyorsítanunk, és oly formán tudjuk rendezni a falut, amiként az megérdemli – számolt be Lackovics.

A falunapi rendezvénysorozaton ez alkalommal is jelen voltak Bajsa testvértelepüléseinek és a környező településeknek a képviselői, valamint a topolyai községi tanács tagjai és Kókai Mernyák Melinda polgármester. A polgármester arról számolt be a sajtó képviselői előtt, hogy számára fontos eljönni egy ilyen eseményre, s megnézni, mi történt az elmúlt egy évben, valamint meghallgatni a polgárok véleményét. Bajsán sok projektum valósul meg, pl. a közelmúltban zárult egy határon átnyúló IPA-projektum, amelynek keretében befejezték a Bajsa–Topolya kerékpárutat, mondta el Kókai Mernyák Melinda.

A falu legrangosabb elismeréseit idén is a helyi közösség ünnepi ülésén adták át, amire a tűzoltóotthon nagytermében került sor. Ez alkalommal a falu köszönőlevelében részesült Hugyik Kornél kiváló tanulmányi eredményeiért, Ocsenás András 50 éves önkéntes tűzoltói munkájáért és Enver Mehmedović a faluért végzett önkéntes munkájáért. A faluplakettet a 10 éves Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre kapta, a díjat Szuhankó Ruzsena, az egyesület elnöke vette át.

Noha szerény keretek között, de változatos programot sikerült idén is összeállítaniuk a falunap szervezőinek. A rendezvénysorozatot a Bácsér Szabad Íjászklub íjászbemutatója nyitotta, amit a régi téglagyárnál tartottak. Ugyancsak a téglagyárnál, de már délután került sor a tűzoltó-egyesület bemutatójára és az agyaggalamblövő versenyre. Ez utóbbit a bajsai Burcsár Igor nyerte meg egy szoros döntőt követően.

A délután folyamán a faluházban került sor a hagyományos kiállításmegnyitóra. A közönség itt a 2013-as bajsai művésztelepen született alkotásokból láthatott válogatást, valamint Az én Bajsám fotópályázatra beérkezett pályaműveket és az általános iskolások makettjeit. A falunap hivatalos megnyitója 17 órakor kezdődött a faluház udvarában, amelyen Lackovics Károly átadta a helyi közösség ajándékait a 2014-es újszülötteknek és édesanyjaiknak. Ezt követően Kospenda Josip, a Vöröskereszt topolyai szervezetének elnöke és Lestár Tibor, a szervezet titkára átadták a falu önkéntes véradóinak járó elismeréseket. A megnyitót követő művelődési műsoron bemutatkoztak a falu zenészei, táncosai, költői és taekwondósai. A falunapot hagyományosan hajnali kakasszóig tartó vigadalom zárta.