2024. május 5., vasárnap

Karzai megy, de ki jön?

Új államfő kerül a 32 millió lakosú Afganisztán élére, de még nem tudni a nevét. A hétvégi elnökválasztáson két jelölt indult az elnöki tisztségért. Ők kapták ugyanis az áprilisi első fordulóban a legtöbb szavazatot. Az afganisztániak ezúttal a tádzsik-pastu Abdulla Abdulla exkülügyminiszterre és a pastu nemzetiségű Asraf Gánira, a pénzügyi tárca korábbi irányítójára voksolhattak.

A képen: levágott ujjú férfiak az egyik heráti kórházban (Fotó: Beta/AP)

A képen: levágott ujjú férfiak az egyik heráti kórházban (Fotó: Beta/AP)

Az első fordulót az 53 éves, orvos végzettségű Abdulla nyerte, de a június 14-ei szavazás előtti felmérések arra utalnak, hogy a 64 éves Asraf Gáni közgazdász lehet az új elnök. Ellenfeleit hidegen hagyják a közvélemény-kutatások, ők biztosak Abdulla diadalában.

A győztes nevének hivatalos bejelentését július 22-ére ígérik az illetékesek, bár az első részeredmények ismertetése már bő két hét múlva megtörténhet. A várakozás oka prózai: Afganisztán egyes vidékeiről csak szamárháton lehet eljuttatni a szavazóurnákat a választási központba. Ez pedig időigényes művelet.

Az elnökválasztás tétje, hogy ki lesz az utóda a távozó Hamid Karzai államfőnek, aki harmadszor már nem indulhatott a tisztségért. Karzai 2004 óta – két, egymást követő, ötéves megbízatási időszakban – állt Afganisztán élén, ahol az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő (ISAF) 2001-ben megbuktatta az iszlám fanatikusok vezette tálib rezsimet. Az országban azóta a NATO-irányítású, de az amerikaiak befolyása alatt álló ISAF segítségével kiépült egy ingatag politikai rendszer, amely azonban a tálibokat nem tudta legyőzni.

Az iszlám fanatikusok – a választás első fordulójához hasonlóan – ezúttal is véres merényletekkel riogattak, a hatóságok ezért szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A választásra vigyázó több százezer fegyveres meg is tudta akadályozni, hogy a tálibok zűrzavart keltsenek. A szélsőségeseknek „csak” 150 rajtaütésre, támadásra futotta, amelyek csaknem ötven halálos áldozatot követeltek. Néhol a szavazók ujját vágták le, másutt merényleteket követtek el. A fővárosban, Kabulban pokolgépeket robbantottak, s lőtték a repülőteret. A tálib fenyegetés ellenére a részvétel bőven meghaladta az ötven százalékot.

Bár a választási eredmény még ismeretlen, az már biztos, hogy az új elnök rengeteg problémát örököl elődjétől. Az országot továbbra is átszövi a korrupció, minden komoly reformra szorul, a Pakisztán támogatását élvező tálibok pedig szilárdan tartják pozícióikat, ráadásul az év végéig (az iraki helyzet miatt talán később) távozik a NATO vezette erők derékhada. Washington azonban a jövőben is állomásoztatna több ezer katonát Afganisztánban, de az erről szóló egyezményt a leköszönő Karzai államfő nem írta alá. A két elnökjelölt azonban már jelezte: megválasztásuk esetén aláírják a megállapodást.