2024. március 29., péntek

Játszótér falunapig

Új játszótér építését tervezi a gunarasi helyi közösség – Az idei évben új tujákat ültetnek az elöregedettek helyére a Fő utcán – A tanácselnök a helyi közösség terveiről

A gunarasi helyi közösség Topolya község más helyi közösségeihez hasonlóan nehéz anyagi helyzettel kell hogy szembenézzen. Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke szerint jelenleg az is eredménynek számít, ha karban tudják tartani épületeiket, amelyeket az elmúlt 5-6 évben újítottak fel.

A nehéz helyzet ellenére a helyi közösség nem mondott le róla, hogy egy új játszóteret alakítsanak ki a régi faluház mellett.

Az augusztus második hétvégéjén sorra kerülő falunapig szeretnénk egy játszóteret kiépíteni a régi faluház és az egészségház mellett. Ez egy régi adósságunk az emberek felé, ami gyakran felvetődik mint igény. Ez jogos igényként fogalmazódik meg, mivel csak egy játszótere van a falunak. Ez az iskolaudvarban található, az viszont délutánonként zárva van, délelőtt pedig az iskolások foglalják el. A teret tavaly kialakítottuk erre a célra, és ezt a munkát mindenféleképp el fogjuk végezni – nyilatkozta Csorba.

A helyi közösség nagy hangsúlyt fektet a falu fásítására, tavasszal a Gazdakörrel és a vadászegyesülettel közösen 1000 facsemetét ültettek el, amelyeket folyamatosan gondoznak is, mondta el a tanácselnök, aki szerint, ha tartani tudják az eddigi fásítási ütemet, akkor Gunaras zöldövezetekben gazdag településsé fog válni. A helyi közösség egyik következő projektuma is a fásításhoz kötődik.

Az idei évben szeretnénk kicserélni a Fő utcán lévő tujafákat. Erre vonatkozóan most van folyamatban a tervdokumentáció kidolgozása és engedélyeztetése. Ez egy megosztó projektum lesz, amit az emberek egy része támogatni fog, egy részük pedig ellenezni. A cserére mindenféleképp szükség van, mert ezek a tuják elöregedtek, és már nem díszei a Fő utcának. Másik hátrányuk, hogy oly mértékben eltakarják a közvilágítást, hogy a járdán sétálva az ember sötétben van, hiába cseréltük ki az év elején a lámpákat. A tuják cseréjét az idei év vége felé fogjuk elvégezni, amikor eljön faültetés ideje. Hozzáfűzném még, hogy minden polgár el fogja kapni a háza elől eltávolított fákat – mondta el Csorba.

Végezetül a tanácselnök arról is beszámolt, hogy a régi piactér rendezésével kapcsolatban hátramaradt még egy kis munka: lánckerítéssel fogják körülvenni a zöldövezetet, és egy kis szélmalmot építenek a régi hidroforházra. A gúnár mellett a szélmalom is Gunaras szimbóluma, mondta Csorba.