2024. április 19., péntek

Meggynapok 2014

Vasárnap véget ért a X. Bácsfeketehegyi Falunap és a XI. Bácsfeketehegyi Meggynapok rendezvénysorozat

Péntektől vasárnapig zajlott Bácsfeketehegy egyik legjelentősebb rendezvénysorozata, a meggy- és falunapok. A házigazdák ezúttal is gazdag programkínálattal várták vendégeket, ami nem véletlen, hiszen duplán jubileumi év az idei: 10 éve tartják együtt a falu- és a meggynapot, valamint egy éve ismerték el önálló fajtaként a feketicsi meggyet, Prima néven. Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be, hogy mindenki talált kedvére valót a meggynapi programban.

– Viccesen mondjuk, hogy egyéves jubileuma van egy meggynek, ami már több száz éve itt terem. Viszont egy éve ismerték el a bácsfeketehegyi meggyet mint fajtípust, amely különlegesen jó tulajdonságokkal rendelkezik. Arra is büszkék vagyunk, hogy tíz éve szervezzük a falunapot és 11 éve a meggynapokat. Úgy gondolom, hogy mindenki megtalálta magát ezen a rendhagyó ünnepségen, hiszen az emberek több rendezvénnyel, több helyszínen mutatkoztak be. Ez nagy lehetőség volt, hogy jól érezzük magunkat és tovább tanuljunk. Megjelentek nálunk a művészi munkák, az esti műsorok szórakoztató jellegűek voltak, szakmai tanácskozást is tartottunk a meggyről, a medencénél pedig tradicionálisan babot főztek és minden bográcsos jól sikerült – mondta el Bojtos, majd arról is beszámolt, hogy a program részeként lehetőség nyílt a Horkai meggyes, a Lódi borospince és a tájmúzeum meglátogatására.

Az idei meggynapok ünnepi jellegét az is emelte, hogy Bácsfeketehegy testvértelepülési szerződést írt alá a szerémségi Golubincivel. Ez a szerződés egy több éves sikeres együttműködésnek adott hivatalos formát, a dokumentumot Bojtos Béla tanácselnök és Dragan Đukić, a Golubinci helyi közösség képviselője írták alá a rendezvénysorozat megnyitóján.

A meggynapok megszámlálhatatlan történése közül talán külön említést érdemel a szombat esti kétnyelvű művelődési műsor. A Feketics Művelődési Egyesület, valamint a helyi ovisok és iskolások fellépése zsúfolásig megtöltötte a bácsfeketehegyi színháztermet.

A bácsfeketehegyi meggynapokról a Közelkép rovatunkban olvashatnak bővebben a hét során.