2024. március 29., péntek

Gojković bocsánatot kért Šabićtól

Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke tegnap elnézést kért Rodoljub Šabićtól, a közhasznú információk biztosától, valamint Szerbia minden polgárától. A házelnök ezen megnyilvánulásának az az oka, hogy a szerdai parlamenti ülésen nem adtak szót a felszólalásra jelentkező Šabićnak. Miután nem kapott szót, nemcsak Šabić, hanem Saša Janković polgári jogvédő és Nevena Petrušić esélyegyenlőségi biztos is elhagyták az üléstermet. A szóban forgó ülésen nem Gojković volt az elnöklő. A házelnök arra is ígéretet tett, hogy hamarosan véleményt nyilvánítanak a parlament ügyrendjének megsértésével kapcsolatban.

A képviselőház a bocsánatkérést követően tegnap befejezte a közhasznú információk biztosa, a polgári jogvédő és az esélyegyenlőségi biztos tavalyi évi jelentéseinek a megvitatását. Šabić elmondta, hogy az utóbbi három évben egyetlen illetékes minisztérium sem indított eljárást azokban az ügyekben, amikor valamelyik tisztségviselőjük megsértette a szabad információ-hozzáféréssel kapcsolatos előírásokat. Ezeket az előírásokat csakis tisztségviselők sértik meg, tette hozzá Šabić, mondván: a polgárokban az az érzés ébred, hogy a jogállamiságról szóló elképzelés csupán illúzió. Ami szerdai felszólalásának ellehetetlenítését illeti, Šabić nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy mindez miért történhetett meg.

– Nem tudom, hogy tudatlanságról, vagy valami sokkal rosszabb indítékról van szó, ám úgy vélem, hogy azok, akik követték a televíziós közvetítést, úgy vélik, sokkal rosszabbról van szó, mint tudatlanságról. Úgy vélem, hogy ebben az országban a törvények, az alkotmány és a parlamenti ügyrend alapján kell történnie a dolgoknak, ne csak akkor szólalhasson fel valaki, ha valaki ezt jóváhagyja a számára – fogalmazott Šabić.