2024. április 20., szombat

Központosított kártérítés

A segélyek és a kárfelbecslések is az árvíz sújtotta területek felújításával megbízott új kormányirodába érkeznek majd be

Bár a köztársasági parlament napirendjén pénteken nem az árvízkatasztrófa szerepelt, a képviselőket továbbra is ez a téma érdekelte a leginkább. A leghevesebb szópárbaj Borislav Stefanović, a Demokrata Párt és Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetői között volt. Stefanović és Babić vádaskodtak egymás ellen, hogy ki vett részt a polgárok mentésében, milyen volt ez a mentés, és ki ücsörgött a meleg szobában. Maja Gojković házelnöknek több alkalommal is fel kellett szólítania a képviselőket, hogy fogják vissza magukat, és nyugodjanak meg.

Obrenovacba lassan visszatér az élet (Fotó: Beta)

Obrenovacba lassan visszatér az élet (Fotó: Beta)

Eközben Aleksandar Vučić miniszterelnök Pribojban azt nyomatékosította, hogy ha valamelyik árvíz sújtotta önkormányzatban az illetékesek bizonyíthatóan mulasztást követtek el, akkor ezeket az ügyeket az illetékes ügyészségnek továbbítják, azok pedig eljárást fognak indítani. Mindehhez hozzátette: ha szükség lesz rá, akkor ő maga is hajlandó vállalni a felelősséget.

Miután csütörtökön Belgrádban a rendőrség kihallgatta Miroslav Čučkovićot, Obrenovac polgármesterét, pénteken annak helyettese, Dragoslav Mršević számolt be a rendőrségnek arról, hogy a községi vezetőség milyen intézkedéseket tett meg az árvízkatasztrófa idejében, illetve azt megelőzően. A rendőrségen elmondták, hogy az obrenovaci önkormányzat rendkívüli helyzetekkel megbízott osztályának a vezetőjét is behívják beszélgetésre.

Jadranka Joksimović, a szerb kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere pedig sokadszorra megerősítette, hogy az árvízkatasztrófa okozta károk szanálására folyósított segélyek szétosztását szigorúan fogják felügyelni. A folyamat transzparens lesz, nyomatékosította Joksimović, valamint elmondta, hogy a segélyek és a végleges kárfelbecslések is az árvíz sújtotta területek felújításával megbízott új kormányirodába folynak majd be, vagyis az egész folyamat központosított, így egyszerűbben ellenőrizhető lesz.

Az árvíz sújtotta önkormányzatoknak péntekig kellett átadniuk az elsődleges kárfelbecslést a kormány természeti csapások okozta károk felmérésével megbízott bizottságának, amelynek élén Zorana Mihajlović kormányalelnök áll.