2024. április 24., szerda

Támadás a szürkegazdaság ellen

Szerbiában a bruttó hazai termék 30%-át teszi ki a szürkegazdaság. Ez rekordnak számít nemcsak a fejlett európai országok adataihoz képest, hanem a régión belül is. A környező államokban a gazdaság illegális „ágazata” a GDP 22–25%-át teszi ki, a gazdasági szakértők véleménye szerint egyébként a 10 és 15% közötti mérték nevezhető „ideálisnak”. A szürkegazdaság térnyerésének egyik alapvető kiváltó oka az intézményrendszer hatékonyságának hiánya, mely Szerbiára mindenképp jellemző volt a mögöttünk álló időszakban.

Az említett adatokat Nikola Ćorsović, a pénzügyminisztérium államtitkára ismertette a Médiaasszociáció és az Egyesült Államok szerbiai nagykövetsége által újságíróknak szervezett szürkegazdaság leküzdésével foglalkozó kétnapos belgrádi szeminárium első napján. A tovább képzés célja közelebb hozni a sajtó képviselőihez a gazdasági visszaélések felszámolásának témakörét, ismertetni az állam ez irányú terveit, stratégiai céljait. Ami a szürkegazdaság mértékét illeti, az állam célja a következő 4–8 éves ciklusban a régió és a fejlett államok szintje közé csökkenteni annak mutatóját. Természetesen ez az eredmény számítana ideálisnak, a terv mégis ambiciózus. Az államtitkár beszámolója szerint a következő periódusban az eddiginél sokkal szigorúbb ellenőrzések várnak a gazdaság szektorára, növelik a büntetések nagyságát is, ugyanakkor a szigorításokkal párhuzamosan könnyebb és olcsóbb ügyintézés bevezetését tervezik. Az első fontos lépés a számlák kiadására vonatkozik majd, mely jelentős visszaesést mutat az új fiskális készülékek bevezetésének idejéhez képest, amikor is még szinte mindenki tartotta magát az új előíráshoz. Az ellenőrök számának csökkenése idővel a kiadott számlák számának megcsappanásához vezetett. A helyzet rendezésének érdekében az állam tízszer több kontrollt végez majd el a terepen a következő hónapokban.

Komoly ellenőrzések bevezetését tervezi az adóhivatal is. Újdonság, hogy az adóellenőrök a jövőben az eddig kizárólag a kereskedelmi és munkafelügyelőség hatáskörébe tartozó ellenőrzést, a foglalkoztatottak munkaviszonyát is megvizsgálhatják. Fokozzák továbbá a dohánycsempészet leküzdése érdekében tett intézkedések hatékonyságát, a nagyvállalatok ellenőrzését is.

A köztársasági kormány arra számít, hogy a felügyelők munkájának köszönhetően az állam az év végéig mintegy 100 millió eurót irányíthat át a szürkegazdaságból a költségvetésbe.