2024. április 19., péntek

Bányaszerencsétlenség Törökországban

Legalább kétszázharmincnyolcan vesztették életüket a Nyugat-Törökországban történt bányaszerencsétlenségben - közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki felkereste a tragédia helyszínét.

Mintegy 190 bányász sorsa még mindig ismeretlen. A katasztrófa miatt Erdogan elhalasztotta egynapos hivatalos albániai útját.
Az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában. A bányában megszűnt az áramszolgáltatás, ezért a lift sem működik. Taner Yildiz török energiaügyi miniszter közlése szerint a baleset idején a tárnában 787 ember tartózkodott. A mentésben mintegy négyszázan vesznek részt. A bányászok közül egyesek 420 méterre vannak a földfelszín alatt.
Yildiz szerda délelőtt 202 halottról és nyolcvan sérültről beszélt. Utóbbiak közül négynek súlyos az állapota. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a mentési erőfeszítések "kritikus szakaszba léptek", és az idő múlásával várhatóan tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma. Egyúttal hozzátette, hogy vélhetően ez Törökország történetének legsúlyosabb bányaszerencsétlensége.
A történtek miatt Recep Tayyip Erdogan háromnapos nemzeti gyászt hirdetett - közölte a miniszterelnöki hivatal. Az egész országban és a külföldi képviseleteken is félárbocra engedték a zászlókat.
Isztambulban szerdán több száz tiltakozó gyűlt össze a bányát üzemeltető Soma Holding vállalat székhelye előtt. Tüntetést szerveztek a fővárosban, Ankarában is, ahol a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a demonstrálók ellen. Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere szerint a tömeg kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, és kormányellenes jelszavakat skandált.
Törökországban gyakoriak a halálos bányabalesetek a biztonsági előírások megszegése vagy az elavult munkaeszközök miatt. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb balesete 1992-ben történt egy Zonguldak tartománybeli bányában. Ott egy gázrobbanásban 263 ember veszítette életét.
A török munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy a somai bányát 2012 óta ötször - legutóbb 2014 márciusában - ellenőrizték, és munkabiztonsági szempontból egyik alkalommal sem találtak kivetnivalót.