2024. április 19., péntek

Még kétséges a felvonulás

A biztonsági kockázat értékelésétől függ, hogy a melegek felvonulhatnak-e – A Dveri bejelentette, ellehetetleníti a rendezvényt

Siniša Mali, Belgrád polgármestere megerősítette, hogy a büszkeségnapi felvonulást a tervek szerint május 31-én kellene megtartani, ugyanakkor az illetékes állami szervek értékelésétől függ, hogy valóban sor kerül-e a melegek sétájára. A büszkeség hete kulturális jellegű rendezvénysorozat május 19-én kezdődik, a séta megtartása pedig attól függ, hogy a hatóságok mekkorára értékelik a biztonsági kockázatot. Mint azt Mali kifejtette: mivel egyelőre nem tudni, hogy lesz-e felvonulás, ezért eddig arról sem határozott, hogy ő maga csatlakozik-e a felvonulókhoz.

Először és egyben utoljára 2010. október 10-én vonulhattak fel a szerbiai melegek – az ellentüntetők szétverték Belgrád központját (Fotó: Molnár Edvárd)

Először és egyben utoljára 2010. október 10-én vonulhattak fel a szerbiai melegek – az ellentüntetők szétverték Belgrád központját (Fotó: Molnár Edvárd)

Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője támogatásáról biztosította az LGBT közösséget és bejelentette, hogy ha lesz felvonulás, akkor ő is csatlakozik a résztvevőkhöz.

– Teljes mértékben megértem, hogy miért fontosak a szervezőbizottság által tervezett rendezvények, amelyeken az LGBT közösség jelezni kívánja, hogy létezik és jogai vannak. Az emberi jogok mindenkit megilletnek. Remélem, hogy tekintettel a szerb alkotmányra, valamint a Szerbiai Alkotmánybíróság korábbi döntéseire – amelyekben alkotmányellenesnek nyilvánították a korábbi felvonulások betiltását – az idei rendezvénysorozat a terveknek megfelelően valósulhat meg – áll Davenport szervezőbizottságnak címzett levelében.

Ezzel egy időben a Dveri mozgalom is kifejtette véleményét: közleményében a szélsőjobboldali szervezet arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy aktivistái minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy idén se legyen felvonulás. A szerb kormány álláspontjától függ, hogy a szervezet pontosan milyen lépéseket tesz meg a rendezvény ellehetetlenítésének érdekében, olvasható a közleményben.

Először és egyben utoljára 2010. október 10-én vonulhattak fel a szerbiai melegek. Akkor az ellentüntetők szétverték Belgrád központját, tetemes károkat okozva ezzel. A zavargásokban 132 rendőr és 25 polgár megsérült, 249 személyt pedig letartóztattak. Az ezt követő három évben a hatóságok a fokozott biztonsági kockázatra hivatkozva folyamatosan betiltották a büszkeségnapi felvonulás megtartását. Tavaly az utolsó pillanatban, egy nappal a rendezvény előtt határoztak úgy, hogy mégsem lehet felvonulás.

Boban Stojanović emberi és melegjogi aktivista, az idei felvonulás egyik fő szervezője lapunknak nyilatkozva korábban bizakodásának adott hangot, hogy a melegek május 31-én valóban felvonulhatnak a főváros központjában. Stojanović elmondta, hogy a szervezők már beszerezték a szükséges engedélyeket, több alkalommal is találkoztak a rendőrség és az ügyészség képviselőivel, valamint a köztársasági jogvédővel, az esélyegyenlőségi biztossal, Tanja Miščevićtyel, az Európai Unióval folytatott tárgyalások szerbiai tárgyalócsoportjának vezetőjével és a szerb kormány emberi és kisebbségjogi irodájának a képviselőivel. A korábbi évekhez képest újdonságnak számít, hogy az intézmények az idén arról biztosítottak: a büszkeségnapi felvonulás mindenféleképpen prioritásnak számít – nyilatkozta Stojanović.