2024. április 19., péntek

Vajdaságot Magyarittabé képviseléi

Több mint 260 gyerek vett részt a gyermekszínjátszó találkozón

Szombaton tartották meg Bácsfeketehegyen a hetedik Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót. Az eseményt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság szervezte, a Magyar Drámapedagógiai Társasággal, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületével karöltve.

A rendezvény házigazdája ez alkalommal is a Feketics Művelődési Egyesület volt. Tizennégy csoport, több mint 260 gyermek érkezett Kúláról, Noszáról, Horgosról, Zentagunarasról, Adáról, Magyarittabéról, Muzslyáról, Nagybecskerekről, Nemesmiliticsről, Gunarasról, és Bácsfeketehegyről. A lurkók alakítását és felkészítő pedagógusaik munkáját a Körömi Gábor drámapedagógus, Pálfi Ervin színész és Sereglei András színész, drámatanár és gyermekszínjátszó-rendező összetételű zsűri értékelte.

– Ez a találkozó a hagyományos értelemben nem verseny, a zsűri nem oszt ki díjakat, mindössze egy csoportot választ ki, amely képviselni fogja a vajdasági diákszínjátszást egy magyarországi találkozón. Az értékelés úgy néz ki, hogy a zsűritagok fejlesztő és segítő jellegű tanácsokkal látják el a csoportokat – mondta el lapunknak Varga Tamás, a VMMI koordinátora és a műhelytalálkozó főszervezője. Varga arról is beszámolt, hogy az esemény fejlesztő és közösségépítő jellegén van a hangsúly.

– A csoportok hetedik alkalommal találkoznak, és a tanárok, valamint csoportjuk ezen a műhelytalálkozón lehetőséget kapnak a fejlődésre. Minden előadás egyben tanulási lehetőség is a gyerekek számára, emellett játék-foglalkozásokra is esélyük nyílik. A 14 csoportot 7 vegyes csoportra osztottuk, így a gyerekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak – mondta a főszervező, majd hangsúlyozta, hogy a találkozó a vajdasági magyar színjátszás jövőjére is hatással van, hiszen az itt fellépő gyerekek egy része talán profi színészként folytatja majd a színjátszást.

A bácsfeketehegyi műhelytalálkozó évről évre több gyereket mozgat meg – mondta el a helyi szervezők nevében Barta Júlia, a Feketics Művelődési Egyesület és a VMVE tagja. Barta szerint lényeges, hogy a VMDT, a VMMI és a VMMSZ folyamatos továbbképzést biztosít a csoportvezetők számára. Ez meglátszik a produkciók színvonalán is – véli.

Mint említettük, a zsűri nem osztott ki helyezéseket, ám kiválasztottak egy csoportot, amely Vajdaságot fogja képviselni Magyarországon a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón. Az idén a zsűri választása a magyarittabéi nagycsoportra esett, amelynek tagjai Fáy András: A varjúk és pávák című darabját adták elő Petes Erzsébet rendezésében.