2024. március 29., péntek

Mit tehet a sejk?

A szerb sajtóban nagy visszhangot kapott, hogy a Mercedes márkaszerviz alkalmazottja összetörte Tomislav Nikolić köztársasági elnök terepjáróját. Mondjuk, érthető a felhajtás, hiszen egy páncélozott, Mercedes 500 GL típusú gépkocsiról van szó, ami potom egymillió euróba kerül. Nem kell aggódni, nem az adófizetők pénzéből vásárolták a drága elnöki kocsit, Mohamed bin Zajed, az Egyesült Arab Emírségekből származó sejk ajándékozta Szerbiának. A sejket itteni látogatása során 10–15 éves limuzinokkal fuvarozták, ezért úgy döntött, hogy három Mercedes 500 GL terepjárót ajándékoz szegény országunknak. Ha még egyszer erre járna, akkor ne kelljen már oldtimerekkel furikáznia! Meg mi az a három milla?

De, visszatérve a kocsitöréshez, a sajtó egy csomó mulasztásról lerántotta a leplet. Először is az elnöki terepjáró egy egész éjszakát töltött a szervizben, noha csak sima gumicserére vitték, ami legfeljebb három órát vehetett volna igénybe. Nagyon alapos munkát végezhettek! Azt hiszem, az én kishegyesi „vulkanizőröm” jó borravalóért fél óra alatt végzett volna vele.

A másik elég komoly baki, hogy őrizetlenül hagyták a terepjáróját, noha folyamatos rendőri felügyelet alatt kellett volna, hogy álljon. Azt tudjuk, hogy felénk a rendőrség nem vigyáz túlzottan a közbiztonságra, még ha a statisztikák szerint egyre jobb is a helyzet. No, de a köztársasági elnök kocsijára azért illett volna jobban odafigyelni, mert bármi megtörténhet. Elvégre Aleksandar Vučić sem lehet ott mindenhol!

Mint kiderült, az elnöki járművet csak az elnök hivatalos, páncélozott járművek vezetésére kiképzett sofőrje vezetheti. Mondjuk, ez érthető, hiszen a jármű több, mint 5 tonnás, 6100 köbcentis és simán felveszi a 300 km/h sebességet. Vajon miért vezette a Mercedes szerviz munkása az elnök kocsiját, ráadásul kétszázzal? Simán ki szerette volna próbálni? Fel akart vágni a haverok előtt? Esetleg a mester azt mondta neki, hogy: Józsikám! Menjél már egy kört, hogy meglássuk, jól kibalanszíroztam-e a bal hátsót!

Ez sajnos nem derült ki és vélhetőleg nem is fog. A Mercedes szerviz hivatalos szóvivője mindössze annyit nyilatkozott: cégük üzletpolitikája, hogy mindent diszkréten kezelnek. Úgy látszik, hogy a kocsik kivételével valóban mindent diszkréten kezelnek.

A legmegdöbbentőbb az esetben, hogy ezért a kocsitöréssel végződő bakiparádéért a buszsofőrre akarják ráhúzni a vizes lepedőt. Meglátásom szerint ő az egész hercehurca igazi áldozata. Kezdjük azzal, hogy az embernek már akkor görcsbe rándul a gyomra, ha a visszapillantóban észreveszi, hogy egy rendőrkocsi üldözi. Mit gondolhatott ez a szerencsétlen buszsofőr?

– Úristen, mit tettem? A köztársasági elnök üldöz 220-szal!

Ráadásul most még azt is a nyakába akarják varrni, hogy ő a hibás, amiért kétszázzal fenéken csókolták a városi buszát. A kilencvenes években simán rábizonyították volna, hogy NATO-bérenc és meg akarta ölni a köztársasági elnököt. De ma már nem a kilencvenes években vagyunk. Vagy?

Szerencse a balszerencsében, hogy Tomislav Nikolićnak van még egy páncélozott gépkocsija, így mégsem kell városi busszal járnia munkába. Igaz, az csak sima 620 ezer eurós Mercedes, de ló híján a szamár is megteszi.

Végezetül még annyit, hogy Mohamed bin Zajed sejk a jövőben valószínűleg jobban meg fogja válogatni, hogy melyik országnak ajándékoz egymillió eurós terepjárókat. Elvégre mit tehet a sejk, ha mit sem sejt?