2024. március 29., péntek

Új munkaerő és törlesztetlen adósságok

Létszámbővítés a bori rézbányában az egymilliárd dolláros tartozás ellenére

A választások előtt egy nappal 500 új alkalmazott jutott állandó munkahelyhez a bori rézbányában, annak ellenére, hogy a szerkezetátalakítás alatt álló állami vállalat összesen egymilliárd dollárral artozik az államnak és üzletpartnereinek – írja a Blic napilap.

Mint ismeretes, az említett állami vállalatban, amelyet Blagoje Spaskovski vezet, évek óta folyik az átalakítás, tehát törvény védi mindenféle kényszermegfizettetéstől, közben az állam „elnézi” azt is, hogy nem fizetik az itt dolgozó több mint 5000 munkás után az adót és a járulékokat. Ilyen feltételek mellett a bányavállalatnak szigorúan tilos a Privatizációs Ügynökséggel való előzetes egyeztetés nélkül új munkásokat alkalmazni.

– Március 15-én kaptuk a végzést az eddigi munkaviszonyunk megszüntetéséről, valamint az arról szóló értesítést, hogy ezentúl határozatlan időre alkalmazott munkatársként dolgozunk – nyilatkozta a Blicnek az újonnan felvett alkalmazottak egyike.

E törvénytelen eljárás miatt még senki sem nyújtott be feljelentést a rézbánya vezetősége ellen, ám az elmúlt három évben több mint húsz vádemelést nyújtottak be a cég vezetője ellen munkahelyi pozícióval való visszaélés címén.

Spaskovski a napilaphoz intézett írásos nyilatkozatában beismeri, hogy valóban alkalmazta az említett ötszáz munkást, de mindezt nem egy nap leforgása alatt tette. Továbbá arra hivatkozik, azzal, hogy nem tárgyalt előzőleg az ügynökséggel, nem szegte meg az előírásokat, mivel a törvény értelmében a Privatizációs Ügynökséggel csak akkor van szükség előzetes egyeztetésre, ha az új alkalmazottak száma meghaladja az összmunkaerő tíz százalékát. Ebben az esetben erről nem volt szó, hiszen a bori rézbányában összesen 5222 foglalkoztatott dolgozik.

A Blic azt is szerette volna tudni, hogy a vállalat miért költ több millió eurót Bor városának kiépítésére, miközben képtelen törleszteni az adósságot üzletpartnereinek. A cég igazgatója erre azt válaszolta, hogy úgynevezett „vállalati társadalmi felelősségvállalásról” van szó, és ezek olyan befektetések, amelyeket előzőleg jóváhagyott a Privatizációs Ügynökség.

Egyébként a napilap arról is említést tesz, hogy a rézbánya egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek a pénzügyminisztériumnak nem küldte el azt az áttekintést, amely tartalmazza a cégek összes tartozását és követelését, valamint a szállítólistát. Ezzel kapcsolatban a cikkben arra is emlékeztetik az olvasókat, hogy még januárban előkerült egy hangfelvétel, amelyen a rézbánya igazgatójának a hangja hallható, amint éppen a cég vezetőségi gyűlésén Saša Radulović akkori gazdasági minisztert illeti keresetlen szavakkal amiatt, mert a volt tárcavezető az átszervezés alatt álló összes állami cég üzleti kimutatásait követelte.

A napilap sikertelenül próbálta kikérni Boris Dragović igazgatóbizottsági elnök véleményét az esettel kapcsolatban. Az említett elnök egyébként Lazar Krstić pénzügyminiszter kabinetfőnöke, és hatalomra kerülése előtt három évig senki sem látta el ezt a munkakört.