2024. március 29., péntek

A VMSZ a kormányban

Az SZHP jelentősebb javítások nélkül fogadta el a párt célkitűzéseit tartalmazó tervet, amely része lesz a kormányprogramnak

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke keddi szabadkai sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy hétfői tárgyalása Aleksandar Vučić jövendőbeli kormányfővel sikeres volt és a párt része lesz a kormánytöbbségnek. A koalíciós szerződést feltehetőleg a jövő hét folyamán írják alá a felek.

Pásztor István (Fotó: Molnár Edvárd)

Pásztor István (Fotó: Molnár Edvárd)

A VMSZ ma megkerülhetetlen politikai erő Szerbia politikai színterén, emelte ki Pásztor, majd elmondta, hogy Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke jelentősebb javítások nélkül fogadta el a VMSZ platformját, amely a párt választási programjára, annak célkitűzéseire épül. A VMSZ platformja része lesz a következő kormányprogramnak. Ez hatalmas előrelépés a VMSZ és a vajdasági magyar közösség számára, hangsúlyozta Pásztor, majd elmondta, hogy a korábbi nyilatkozatokkal összhangban a párt államtitkári tisztségeket kíván betölteni tisztségviselőivel az új kormány infrastruktúrával, mezőgazdasággal, gazdasággal, szociális kérdésekkel és egészségüggyel foglalkozó minisztériumaiban. A VMSZ-nek vannak olyan kiemelkedő szakemberei, akik tudásukkal és odaadásukkal betölthetik ezeket a tisztségeket és akik az állam ügyeinek intézése mellett a VMSZ által megfogalmazott prioritások megvalósításán fognak dolgozni, mondta Pásztor. Hozzátette, hogy a pártnak azt a lehetőséget is felkínálták, hogy egy szakértő, politikus személyében tagot delegáljon Vučić jövőbeni kormányfő legközvetlenebb tanácsadói csoportjába, amely feltehetőleg öt-hat tagot fog számlálni.

Az államtitkári funkciók mellett a VMSZ közvállalatokban, állami szervekben is tisztségeket kíván betölteni. Az ezzel kapcsolatos részletek az elkövetkező napokban, hetekben kristályosodnak ki. Az elhangzott ajánlatok értelmében arra is kilátás van, hogy a vajdasági magyar közösség hosszú idő után nagykövetet adjon a fontosabb országok valamelyikébe. Hamarosan kiderül, hogy sikerül-e megfelelő személyt találni erre a tisztségre, mondta Pásztor, aki a jövőbeni államtitkárok, egyéb funkciókat betöltő személyek kilétével kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Újságírói kérdésre válaszolva Pásztor örömének adott hangot, hogy a Fidesz európai parlamenti választási listáján külhoni magyar képviselőjelöltek is helyet kapnak. A vajdasági képviselőjelölt vonatkozásában Pásztor már megtette javaslatát a Fidesz irányába. A párt testületei feltehetőleg még a húsvéti ünnepek előtt döntenek a javaslatról. A VMSZ által indítványozott személy kilétéről csak ezt követően fognak nyilatkozni.

– Az érdekérvényesítés szempontjából ez egy újabb lehetőség. Most, amikor a vajdasági magyar közösség a szerbiai hatalmi többség része lesz, ez a hely külön felértékelődik. Igaz, hogy elsősorban magyar érdekérvényesítést kell szolgálnia, de akkor, amikor Szerbia közeledik az Európai Unióhoz, ez a pozíció felértékelődik és ebből adódóan nagy kihívást jelent majd a tisztséget betöltő személynek – magyarázta Pásztor.

A VMSZ a Szerbiai Képviselőházban nem kíván magának házelnöki, vagy elnöki tisztséget. Ami a képviselőházi bizottságokat illeti, a párt több olyant is felsorolt, amelybe tagot kíván delegálni. Pásztor ezek közül a mezőgazdaságit és az európai integrációsat emelte ki. Ezekben a VMSZ legalább az alelnöki tisztséget szeretné betölteni.

– Politizálásunk egyik fontos szakaszát zártuk le sikeresen. A vajdasági magyar közösség még soha nem volt annyira egységes, mint amilyen most. Az is igaz, hogy a magyar közösség még soha nem szenvedett ennyire, mint most. Ez nem csak a magyarságra, hanem az ország minden polgárára vonatkozik. A magyar közösség egysége egy kívánságot hordoz magában: hogy az ország végre kilábaljon a nehéz helyzetből. Ez a kívánság és a VMSZ választási programjának célkitűzései miatt kezdtük meg a koalíciós tárgyalásokat. Aktívan kívánunk részt venni Szerbia jövőjének alakításában, hiszen a magyar közösség jövőjét szeretnénk alakítani. Tudjuk, hogy különösen nehéz feladat vár ránk, de ha más országok kilábaltak hasonlóan nehéz helyzetből, akkor ez Szerbiának is sikerülhet. Az új összetételű kormánynak meg kell értetnie a szerbiai emberekkel, hogy csakis szorgalmas munkával és lemondásokkal lehet építeni az ország jövőjét. Jó, vagyis felelősségteljes, szorgalmas és komoly partner kívánunk lenni – fogalmazott Pásztor.