2024. április 24., szerda
AGROŽIV

Leálltak, majd újraindultak

Tegnap egynapos sztrájk volt a begaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfifeldolgozó kompániában, amelynek mintegy háromszáz dolgozója a bérek háromhavi késése miatt reggel beszüntette a munkát. A sztrájkolók délelőtt tárgyaltak Predrag Amižić vezérigazgatóval és Mitar Vučurevićtyel, Begaszentgyörgy polgármesterével. Végül megegyeztek abban, hogy folytatódik a termelés, ha a dolgozók tízezer dináros élelmiszer-jegyeket kapnak, ebből ötezer dinárt az Agroživ üzletében, a másik ötezret pedig más kereskedelmi létesítményben vásárolhatnak le.

Jovica Katić, a sztrájkbizottság elnöke közölte, hogy azt az ígéretet kapták, hogy az élelmiszer-jegyeket legkésőbb csütörtökig (17-éig) megkapják, ellenkező esetben a dolgozók újra leállnak a munkával. Mint mondta, a megegyezés részben azért is születhetett meg, mert a dolgozók tisztában vannak a kompromisszumok szükségével a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor a termelés folytonosságát biztosítani kell. Ugyanakkor fontos megőrizni az Agroživ kompánia részlegeit is, mert nélkülük nyersanyag híján marad az ország egyik legnagyobb baromfivágóhídja. Ugyanis nemrég árverezték el a csődbe jutott Živinoplus vállalat vagyonának egy részét (az inkubátorállomást és a farmot), amely a begaszentgyörgyi baromfivágóhíd számára kulcsfontosságú volt a nyersanyag biztosítása szempontjából. A társaság vezetése és a dolgozók a tartományi és a köztársasági kormánytól kértek segítséget vagyonuk megőrzéséhez.

Az Agroživnak 1250 dolgozója van, és a bérek késése és a kompánia létbizonytalansága miatt az utóbbi hónapokban többször is leálltak a munkával. A létesítmény stratégiai fontosságú a fejletlen begaszentgyörgyi községben, és csődbejutása kilátástalan helyzetbe hozna több ezer embert.

Az Agroživ vállalatot 2010-ben vette át a Srbijagas, a gondok pedig akkor kezdődtek, amikor a közvállalat nem bírta tovább biztosítani az Agroživ számára szükséges forgótőkét. A probléma megoldása érdekében több próbálkozást is tettek, az ügyviteli bankoktól kezdve az árutartalékokig, de nem sikerült stratégiai partnert sem találniuk. Legutóbb az olasz Veronezi kompániát emlegették lehetséges beruházóként, de az ügylet véglegesítését elodázta az új kormány megalakulása miatti várakozás.