2024. március 29., péntek

Száztizenegymillió eurót követelnek

Két év után sem kezdődött meg a tárgyalás

A nagybecskereki Gazdasági Bíróságon elmaradt a tegnapra bejelentett tárgyalás a Jugoremedija gyógyszergyár egykori dolgozóinak és kisrészvényeseinek a keresete nyomán, akik 111 millió eurós kártérítést követelnek a Szerb Köztársaságtól. Gordana Kocić bíró közölte, hogy a tárgyalást, eljárási okok miatt halasztották el június 16-ára. Tegnap a kisrészvényesek egy csoportja a nagybecskereki bíróság épülete előtt fejezte ki elégedetlenségét, amiért immár két éve hiába várják a tárgyalás kezdetét.

A Jugoremedija kompánia, a Luxol és a Penfarm vállalatok, valamint 354 kisrészvényes és egykori dolgozó a gyógyszergyár rossz magánosítás miatt még két évvel ezelőtt beperelte az államot, illetve a Privatizációs Ügynökséget és a Központi Értékpapír-kezelőt. Összesen 111 millió eurós kártérítést követelnek, mert (belgrádi) szakvélemény szerint ekkora kár érte a gyárat, amelyet 2002-ben adtak el Jovica Stefanović Nini niši üzletembernek (959 millió dinárt fizetett a gyár vagyonának a 41,93 százalékáért). A 33 oldalas keresetet a belgrádi Gazdasági Bíróságnak nyújtották be, amely hosszas mérlegelés és többszöri halogatás után közölte, hogy nem illetékes az ügyben. A felperesek 2012. április 27-e előtt a vagyonjogi ügyészhez fordultak, és peren kívüli megegyezést kezdeményeztek. De mivel a törvényes határidőben arra nem kaptak választ, úgy döntöttek, hogy bírósághoz folyamodnak.

– Mi csak arra a kérdésre szeretnénk választ kapni a bíróságtól, hogy igazunk van-e. Hibáztatható-e az állam a Jugoremedija rossz privatizációja miatt? Kitartunk követelésünk mellett, mert ügyünkben nemcsak a gazdasági, hanem politikai felelősségről is szó van. Véleményem szerint alattomos obstrukció áll a dolog mögött, amelynek célja, hogy a gyógyszergyár dolgozói végérvényesen munkahely nélkül maradjanak, részvényeiket elértéktelenítsék, és hogy ellehetetlenítsék számunkra, hogy a későbbiekben a strasbourgi Nemzetközi Bírósághoz fordulhassanak. Persze a közvélemény és a sajtó számára érdekes, hogy a nagybecskereki bíróságon benyújtott eddigi legnagyobb összegű keresetről van szó, a mi célunk viszont az, hogy bebizonyítsuk: a rossz privatizációval valaki tönkretette a gyárat és a munkahelyeinket – mondja Branislav Markuš, a Jugoremedija egykori dolgozója és kisrészvényese.

Az állam 2002-ben lehetővé tette Jovica Stefanović Nini számára, hogy a kisebbségi részvénycsomag megvásárlásával a Jugoremedija többségi tulajdonosává váljon, elnézve neki közben a törvénytelenségeit. Három és fél év viszálykodás és pereskedés után a belgrádi Kereskedelmi Felső Bíróság és a Privatizációs Ügynökség megsemmisítette a Jugoremedija magánosítását, és újra többségi tulajdonosok lettek a kisrészvényesek. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de az utóbbi három évben mutatóik egyre rosszabbodtak, stratégiai partnert sem találtak.

A gyárban 2012. december 27-én csődeljárás indult ellenük, közben pedig az újvidéki Union Medic társaság bérbe vette a gyárat, és szervezésében újraindult a termelés a csődeljárás befejezéséig, illetve az átszervezési terv elfogadásáig.