2024. március 28., csütörtök

A lelki megújulás napja

A magunkba szállás és a böjt az Istenhez vezető út megtalálása – Szent Gellért és Szent Imre ereklyéi az ünnepi szentmisén – Nagyböjti zarándoklati és bűnbánati napot tartottak Kishegyesen

Mintegy félezer hívő vett részt a szabadkai egyházmegye idei nagyböjti zarándoklati és bűnbánati napján, amelyet hatodik alkalommal, ezúttal Kishegyesen tartottak meg.

A zarándokok előbb a Szent Anna- és Szent Joakim-templomban gyülekeztek, a szervezők nevében ft. Szakály József köszöntötte a zarándokokat, hangsúlyozva, hogy az idei nagyböjti nappal is az a célja az egyháznak, hogy a hívek megerősödjenek hitükben, átéljék az egybetartozást egymással és Krisztussal, s hogy e nap legyen a lelki megújulás napja minden résztvevő számára. A jelenlevőket köszöntötte ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes plébános is, aki szólt a 243 éve épült templom történetéről és értékeiről. A résztvevők ezután elénekelték Szent Anna köszöntését, majd a lorettói litániát, majd átvonultak a színházterembe, ahol az elmélkedést tartották meg. Itt az egybegyűlteket üdvözölte Sípos Tibor, a helyi közösség titkára is.

Az elmélkedést msgr. Sztrikovits János főesperes, címzetes prépost vezette. Kiemelte, hogy a böjt és az elmélkedés az Atyához visszavezető út megtalálását segíti, egy negyvennapos időszak, amelyet az egyház a hétszázas évek óta ír elő, amelynek célja a lelki megújulás. A böjt azonban azt is megköveteli, hogy szeretettel forduljunk embertársaink felé. Ez nemcsak adakozást, nemcsak anyagiakat jelent, hanem lehet egy kézszorítás is, vagy mások meghallgatása, fokozottabb odafigyelés mások gondjaira.

Kora délután a zarándokok keresztúti ájtatosságon vettek részt a Nyugati temetőben levő kálváriánál, majd ismét a templomba vonultak, elénekelték a zsolozsmát, és részt vettek az ünnepi szentmisén, amelyet kilenc paptársával msgr. Sztrikovits János főesperes, prépost celebrált.

Szentbeszédében kiemelte, hogy a bibliai szombat a pihenőnap volt, az a nap, amikor Istennel kellett foglalkozni. Nekünk ez a vasárnap, amikor elszakadunk a mindennapoktól, hogy legalább egy rövid ideig Isten szeretetében éljünk. Isten ugyanis maga a szeretet, aki már az első bűn után azonnal kinyilatkoztatta, hogy elküldi a megváltót.

Az ünnepi szentmisét követően a zarándokok megtekinthették Szent Gellért és Szent Imre ereklyéit, amelyeket az esztergomi érsek engedélyével hoztak el a nagyböjti rendezvényre.