2024. április 19., péntek

Ingyenes lesz az engedély nélküli épületek kataszterbevétele

Szerbiában eddig megközelítőleg 800 ezer legalizációs kérelmet adtak át, ebből 80 ezer új építésű, 720 ezer pedig régi építésű épületre vonatkozik, nyilatkozta vasárnap Velimir Ilić, a lemondóban lévő kormány építésügyi minisztere. Kiemelte, hogy az állam hamarosan minden engedély nélküli épületet ingyenesen össze fog írni, és csupán azokat az létesítményeket kell majd ledönteni, amelyeket olyan területeken építettek, ahol tilos volt az építkezés. Az összeírást a Világbank 60 millió dollárral támogatja. A kataszterbe vett illegális épületek azonban nem számítanak majd legalizált épületeknek. A számítások szerint 1,3 millió objektum nincs bejegyezve a kataszterben.

– Az összeírás európai uniós követelés, és azért van szükség rá, hogy a szerbiai épületek felkerülhessenek az egységes EU-s kataszterbe, amelynek köszönhetően Szerbia előtt több EU-s banki pályázat meg fog nyílni – mondta Ilić.

Hozzátette, hogy a polgároknak semmit sem kell majd tenniük, a szakemberek ingyenesen, hivatalból elkészítik az összeírást.

– A polgároknak a legalizáció megindítására sincs pénze, nem várhatjuk el, hogy kataszterbe vételi illetéket és geodétákat is fizessenek – vélekedett a lemondóban lévő miniszter.

A legalizációval kapcsolatban megjegyezte, hogy az alkotmánybíróság döntése szerint az önkormányzatok jogköre meghatározni azok módját és árát. Hozzátette, hogy az alkotmánybíróság megdöntötte az előző Dulić-féle legalizációs törvényt, azzal ugyanis az állam megsértette az önkormányzatok jogköreit. A miniszter szerint az egységes kataszternek köszönhetően gyorsabbá válnak majd az építési engedélyek kiadásai, valamint az adatok az interneten is elérhetőek lesznek.

A legalizációs kérelmek átadásának és a legalizációs illetékek önkormányzatok általi meghatározásának határideje január 29-én járt le. Az előző jogszabály szerint ez a határidő 2010. március 11-e volt, ameddig is 720 ezer – ebből Belgrádban 180 ezer – legalizációs kérelmet adtak át polgárok. A jelenleg hatályban lévő, a polgárok számára nagyobb költségteherrel járó törvényt 2013 novemberében fogadta el a Szerbiai Képviselőház. A törvény felkínálja a legalizálás költségének hosszú távú – húsz év alatti – részletekben való fizetésének lehetőségét. Az önkormányzatok jogosultak a törvényesítés költségének megállapítására, és arra is, hogy a részletekben való fizetés húszéves maximális időtartamát szükség szerint csökkentsék. A többi lehetséges engedményről is ők döntenek.

A törvény részletes tervdokumentációt követel meg a kérelmezőktől, ez pedig nagyobb költségterhet jelent az engedély nélkül épített létesítmények tulajdonosai számára. Az engedély nélkül épült létesítmény törvényesítésére vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell a következő dokumentumokat: geodéziai felvételt, a létesítmény tervdokumentációját három példányban, tulajdoni lapot és az okmánybélyeg befizetését igazoló dokumentumot.

Mocsaras vagy omlásveszélyes talajon épült objektumok legalizálását nem engedélyezi az új törvény, és azokét a létesítményekét sem, amelyek nem szilárd, tartós építőanyagból készültek. Nem számíthatnak illegálisan épült épületeik legalizálására azok sem, akik közhasznú, illetve környezetvédelmi vagy műemléki védelem alatt álló területen építkeztek.