2024. március 28., csütörtök

Tavaly nyereség, korábbról veszteség

Beszámoló a Parking servisben

Újvidéken a parkolás megfizettetésével megbízott Parking servis közvállalatban sajtótájékoztató keretében számoltak be arról, hogy 2012 júliusa óta mi minden történt egyebek mellett a beruházások, munkaerő-felvétel, elbocsátások terén.

Elhangzott, hogy 2012 júniusában 247-en voltak munkaviszonyban a cégben, 2014. február 28-án pedig 232-en. A 2012-es adatokhoz képest 15–20 millió dinárral csökkentették az éves üzemanyag-, fuvarozási, reprezentációs és tiszteletdíj-kiadásokat. A forgalom ésszerűsítése érdekében bevezették a fehér parkolózónát, itt 30 dinárba kerül egyórányi parkolás (100 dinárért egész nap fenntarthatjuk a helyünket), jóval olcsóbb, mint a kék és a piros övezetekben. Tíz forgalmas belvárosi övezetben jelöltek ki fehér zónát, ezáltal arra késztetik az autósokat, hogy ésszerűen parkoljanak. A lakók parkolójegye 14, a különleges parkolókártya pedig 10 százalékkal lett olcsóbb. A kamenicai parkolóban 45 dinár helyett most csak 30 dinárt kell fizetni egy óráért, a napijegy 100 dinár. Fejlesztették az SMS-megfizettetést irányító szoftvert is, az Újvidéken kidolgozott módszert már 26 szerbiai városban alkalmazzák.

Vettek egy új, DAF márkájú „pókot”, továbbá egy Bobcat többrendeltetésű minibaggert, ezenkívül a parkolóőrök új elektronikai és egyéb felszerelést, új fényképezőgépeket kaptak, automatizálták az NS Bike biciklikölcsönző állomásokat. Ez utóbbira csaknem 9 millió dinárt költöttek. A Balzac utca és a Lázár cár sugárút kereszteződésénél ősszel kiépítettek egy új biciklikölcsönző pontot. Szó volt a Fruška gora utcai parkolók újjáépítéséről is, ezekre a munkálatokra 3 millió dinárt fordítottak. Ehhez hasonló összeget ruháztak be a Branimir Čosić utcai, ideiglenes parkolótér vízelvezetésébe, hét városi ponton összesen 936 ezer dinárért új kerékpárparkolókat létesítettek.

Végezetül elhangzott az is, hogy a 2012. évet a Parking servis nagyjából 30 millió dinár vesztességgel zárta, 2013-ban 27 247 544 dinár nyereséget valósított meg, az elmúlt évek felhalmozott veszteségei pedig összesen 96 171 839 dinárt tesznek ki.