2024. március 29., péntek
TENISZ

Egy nagyon rossz nap

A kedd esti és éjjeli műsorban sorban buktak el a szerbiai és a magyar teniszezők. Tegnap délelőtt előbb Isztriában Miki Janković folytatta a sikertelen sorozatot, majd Franciaországban végre a magyar Lukács Vanda megszakította azt. Az este még lehetett javítani, hisz Floridában Jovana Jakšić rajtolt, mától kezdve pedig a három legjobb szerbiaira, Novak Đokovićra, Ana Ivanovićra és Jelena Jankovićra figyelhetünk Miamiban, a nagy torna 2. fordulójától.

Már nem Ivan Lendl edzi Andy Murray-t

Kétéves együttműködés után szakított edzőjével, Ivan Lendllel a wimbledoni bajnok teniszező, Andy Murray. A világranglistán a hatodik helyre visszacsúszott, legutóbb, Indian Wellsben pedig a negyeddöntőben kiesett brit játékos és a cseh-amerikai legenda szerdán jelentette be közös döntését.

„Végtelenül hálás vagyok Ivannak a kemény munkáért az elmúlt két évben, amely pályafutásom legsikeresebb időszaka volt” – közölte Murray, aki 2012-ben olimpiai bajnok és US Open-győztes lett, tavaly pedig – 77 év után az első britként – megnyerte a férfi egyest Wimbledonban.

Szinte egy időben három szerbiai játékos esett ki Miamiban. A férfi egyes selejtezőjének utolsó körében Dušan Lajovićot a szlovák Lukáš Lacko, Filip Krajinovićot pedig az orosz Alekszandr Bogomolov győzte le több mint fölényesen, míg Bojana Jovanovski a svájci Romina Opranditól kapott a női egyes főtáblája 1. fordulójának találkozóján. Egyikük sem tanúsított komoly ellenállást, noha Lajović és Jovanovski részéről el tudtuk volna képzelni, hogy méltó riválisok lehetnének. Lajović esetében annál is inkább, mert biztosan tudomást szerzett arról, hogy a következő ranglistán már ő lesz a kettes számú szerbiai, hisz megelőzi a sérülés miatt huzamosabb időn át versenyszünetet tartó Janko Tipsarevićet, aki legutóbb tavaly október 21-én lépett pályára, amikor mindössze három játék után feladta a meccset a spanyol Marcel Granollers ellen. A napot a Peru fővárosának 10 ezer dolláros összdíjazású női ITF-tornájáról érkező hírek zárták, miszerint a magyar Totka Noémi és a szerb Tamara Čurović is alacsonyabban rangsorolt ellenfelektől szenvedtek vereséget.

Miamiban a szerbek közül elsőnek Jelena Janković számára derült ki, hogy ki lesz az első ellenfele. Az egyenrangúnak várt WickmayerLepcsenko meccsből az utóbbi került ki győztesként, és ő játszhat a második körben a ranglista 6. helyezettjével.

A teniszportálok továbbra is sokat foglalkoznak a vasárnapi Indian Wells-i döntővel, amikor Novak Đoković a harmadik játszma rövidítésében győzte le Roger Federert, s megemlítik, hogy a szerb az elődöntőben és a döntőben a nyílt korszak két legjobbjával mérkőzött, ha a rövidítés sikeressége szerint állítanak ranglistát. Ezt ugyanis az amerikai John Isner vezeti, aki 326 rövidítést játszott, és 65 százalékos eredményességgel 212-t nyert meg. Őt követi Roger Federer 64,9-cel (346:187), majd az első ötben még Đoković 64,3 (162:90), Rafael Nadal 63,8 (173:98) és Pete Sampras 63,7 (274:156) százalékkal következnek.

MIAMI. – A női torna 1. fordulójában: Oprandi–Jovanovski 6:2, 6:4, Garcia–Wozniak 6:3, 7:5, Pironkova–Voszkobojeva 6:2, 7:5, Szvitolina–Mattek 6:3, 3:6, 6:3, Nara–Beck 7:6, 6:4, Svedova–Schiavone 6:4, 6:4, Dellacqua–Vögele 6:3, 6:2, Lepcsenko–Wickmayer 7:5, 6:1, Puig–Rybáriková 6:1, 7:6, Schmiedlová–De Vroome 7:5, 5:7, 6:2, Scheepers–Soler 6:3, 6:0, Klejbanova–Melzer 7:6, 6:1, férfiak, selejtező, 2. forduló: Lacko–Lajović 6:3, 6:2, Bogomolov–Krajinović 6:1, 6:1.

LIMA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Neffa–Totka 6:3, 6:7, 6:2, Bonardi–Čurović 6:1, 6:4.

POREČ. – A futures torna 1. fordulójában: G. Granollers–M. Janković 1:6, 6:2, 6:2.

LE HAVRE. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Lukács–Finck 6:0, 6:2.