2024. április 19., péntek

Miamiban Đoković–Federer elődöntő?

Régen sikerült már olyan kiegyensúlyozottra egy nagy tenisztorna sorsolása, mint amilyen a miami 1000-es verseny ma kezdődő férfi egyesének párosítása. A dél-floridai nagyváros tornáján, amelyen a skót Andy Murray védi a serleget, a 2. helyen kiemelt Novak Đoković így a 2. fordulóban a Monaco–Chardy meccs győztesével, a továbbiakban pedig valószínűleg Florian Mayerrel, Ernests Gulbisszal, Murray-vel és az elődöntőben Roger Federerrel vagy Grigor Dimitrovval találkozhat. Az első kiemelt Rafael Nadal lehetséges ellenfelei Lleyton Hewitt, Dmitrij Turszunov, Fabio Fognini, Juan Martín del Potro (vagy Miloš Raonić) és az elődöntőben Stanislas Wawrinka, esetleg Tomáš Berdych, Alekszandr Dolgopolov vagy John Isner, míg Federer lehetséges legmagasabban rangsorolt riválisai a döntőig Ivo Karlović, Fernando Verdasco, Richard Gasquet, Dimitrov és Đoković. A címvédő Murray Miamiban is a 3. fordulóban mérkőzhet a fiatal cseh Jiri Veselyvel, aki Indian Wellsben alaposan megkínozta.

A férfi egyes tábláján három szerbiai teniszező is szerepelhet. Novak mellett azonban nem a korábbról megszokott Tipsarević-Triocki kettős, hanem két fiatal, Dušan Lajović és Filip Krajinović. Lajović a selejtező nyitókörében könnyen győzte le a litván Ricardas Berankist, Krajinović pedig meglepetéssel szolgált, és a jóval magasabban rangsorolt német Julian Reister feletti két játszmás győzelemmel jutott a második körbe, ahol a 31 éves orosz Alekszandr Bogomolovval találkozik, míg Lajović ellenfele a tábláért a 26 éves szlovák Lukas Lacko. Mindkét párharc az érintettek első egymásközötti csatája lesz.

A selejtezőben két magyar is próbálkozott, sajnos, egyikük sem vette az első akadályt. S amíg Fucsovics Márton eleve nem számított esélyesnek az amerikai Jack Sock ellen, meglepetés a 20 éves soproni Babos Tímea bukása, hisz a thai Luksika Kumkhum ellen idei nyolcadik vereségét szenvedte el, pontosabban 2014-ben még nem aratott egyetlen győzelmet sem a WTA tornákon.

A vasárnapi Indian Wells-i tornagyőzelme révén Đoković az idei kereseti listán és az évzáró londoni Mestertornáért folyó versenyfutásban is feltört a negyedik helyre. Mindkét esetben Wawrinka, Nadal és Federer előzi meg, de a különbség nem nagy, így ha a szerb Miamiban is nyerne, már az első vagy második helyre is feljuthatna, míg a világranglistán csak akkor közelítheti Nadalt, ha több kört fut a spanyolnál. A valaha Key Biscayne néven futott tornán különben Đoković háromszor (2007, 2011, 2012), Federer kétszer (2005, 2006), Murray kétszer (2009, 2013) nyert, Nadal gyűjteményéből pedig még hiányzik ez a trófea.

Rajtoltak az e heti kis tornák is. A perui Lima női ITF-tornáján nagy meglepetés született, hisz az ismeretlen, a ranglistán csak 932. magyar Argyelán Csilla legyőzte az első kiemelt orosz Jana Szizikovát. Ugyanott Tamara Čurović az argentin Berta Bonardival, Totka Noémi pedig a paraguayi Ana Paula Neffával kezd. Le Havre-ban Lukács Vanda a francia Sarah Finckkel kezd, a 25 ezres innisbrooki (Florida) tornán a 4. kiemelt Jovana Jakšić első riválisa a 2012-es bajnok amerikai Grace Min, míg a poreči futures tornán Miki Janković a 2. kiemelt spanyol Gerard Granollers ellen lép pályára.

MIAMI. – A női torna selejtezője 1. fordulójában: Kumkhum–Babos 6:2, 6:4, férfiak, selejtező, 1. forduló: Lajović–Berankis 6:2, 6:3, Krajinović–Reister 6:4, 6:3, Sock–Fucsovics 6:4, 6:2.

LIMA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Argyelán–Szizikova 6:3, 6:2.