2024. április 16., kedd

Könyvolvasó őskövületek

Időnként őskövületnek érzem magam. Könyvolvasó őskövületnek. Ha fel szeretném sorolni, baráti és ismeretségi körömben vajon ki milyen jellegű olvasnivalót részesít előnyben, bajban lennék. Merthogy egyre kevesebb a hasonszőrű ismerős, akikről bizton állíthatnám, hogy rendszeres olvasók. Könyvolvasók. A többségük ugyan néha-néha említi, hogy olvasott valami izgalmasat valamelyik újságban, hogy ellátogat néha egy-egy internetes irodalmi portálra, hogy be kellene fizetnie a könyvtárban a tagsági díjat – bár majdhogynem feleslegesen, hisz szökőévente kölcsönöz ki egy-egy kötetet –, de baráti társalgás során a könyvolvasás témaként ritkán vetődik fel. Vagy ha igen, kínos csend kíséri, feszengnek a jelenlévők, a kávéjukat kavarják, és akkor enged fel kissé a hangulat, ha valaki közkedveltebb témára vált át. Mondjuk valamelyik videómegosztó-portál legújabb őrületére.

A könyvolvasás, mint szabadidős tevékenység, akár egy molyirtószagú nagykabát, megy ki a divatból. Legfeljebb csak kissé sznob entellektüelek, szakmabéliek és azok a szent őrültek foglalkoznak papír alapú irodalommal, akik szeretnek kézbe venni, fizikailag is birtokolni egy könyvet. Ők viszont többnyire nemcsak a klasszikus irodalomban jártasak, hanem képben vannak a kortárs kiadványokat illetőleg is. Figyelemmel kísérik a könyvkiadók kínálatát, olvasottsági toplistákat böngésznek, felfigyelnek a könyvajánlókra és lecsapnak a könyvesboltok által kínált kedvezményekre. Velük lehet könyvekről beszélgetni, hisz ezen belül a viszonylag zárt körön belül nemhogy „ciki” lenne, ellenkezőleg, nagyon is „trendi” ez a téma.

A huszonegyedik századra egyre inkább polarizálódó társadalomban az olvasók és nem olvasók tábora is elkülönül. A nem olvasók retrográd, unalmas tevékenységnek tartják a könyvek silabizálását, idegenkednek azoktól, akik effélével foglalatoskodnak, az olvasók pedig, akár a szabadkőművesek, belterjes csoportokba tömörülve éltetik a könyvolvasás hagyományát, és úgy társalognak egy-egy könyvről, mintha titkos tanok tudói és őrzői lennének.

Mikor és hogyan kerültek ilyen különös helyzetbe a könyvek? Hogyan alakultak át és redukálódtak a fentebb említett módon az olvasási szokások?

Hihetetlenül izgalmas és több tudományterületet is érintő kérdések ezek, különösen annak tükrében, hogy a könyvkiadás évről évre felülmúlja önmagát, nemcsak nagy, jó nevű kiadók ontják tucatszám az újabbnál újabb címszavakat, hanem gombamód szaporodó törpekiadók termékei, sőt magánkiadványok tömkelege hagyja el a nyomdákat, és sokszor a könyvterjesztő hálózatokat megkerülve terjednek, akár hajdan a zugkiadványok.

A csappanó olvasási kedvet igyekeznek serkenteni a kiadók a bőséges könyvkínálattal? Aligha. A szerény reklámozási hajlandóság és a terjesztésbéli rugalmatlanság mindenesetre nem erre utal. A felkínált műfaji sokféleséggel vélhetőleg a már kialakult, bár egyre zsugorodó könyvvásárlói, olvasói réteg igényeit szeretnék kielégíteni, csökkentett példányszámmal, de impozánsabb címszóválasztékkal igyekezve megtartani pozíciójukat a könyvpiacon. A minimalizált nyomtatott példányszámok másik oka valószínűleg a digitális adathordozók terjedése, minden magára valamit is adó kiadó naprakészen bővíti hangoskönyveinek és elektronikus könyveinek listáját. A papírt nem igénylő kiadványok ráadásul költség- és helytakarékosabbak, s a megváltozott olvasói igényekhez is rugalmasabban illeszkednek.

Az éghetetlen könyvtárak kora lesz a huszonegyedik század? Marad benne hely a hagyományos, úgymond „megtestesült” kiadványoknak? Elméletek és vélemények sokasága született már e kérdések kapcsán. Közös vonásuk, hogy nem az írott szót féltik, jelenjen az meg bármilyen formában is. Az olvasót féltik. Az olvasó embert, akit, úgy tűnik, túlhalad és hátrahagy a saját kora, akár egy kőbe zárt fosszíliát.