2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Novak 550. győzelme

Profi pályafutásának 550. győzelmét Novak Đoković rangjához nem méltó gyönge játékkal vívta ki. A volt világelső szerb, a torna kétszeres bajnoka, teljesen dekoncentráltan játszott a múlt éjjeli műsor zárómeccsén a nagy becsvággyal küzdő román veterán Victor Hanescu ellen, végül azonban mégis a minőség kerekedett felül, és Novak bejutott a harmadik fordulóba, amelyben ma a kolumbiai Alejandro González lesz a vetélytársa. Az 550 győzelemmel Đoković a hatodik az aktív teniszezők listáján. A szerbnél több meccset csak Roger Federer (938), Rafael Nadal (675), Lleyton Hewitt (599), David Ferrer (565) és Tommy Haas (555) nyert.

Đoković az első játszmában egyetlenegyszer sem veszélyeztette a román kezdőütését, és öt breaklabdával szembesült. Miután mindet hárítani tudta, ebből kettő játszmalabda is volt, a rövidítéstől kezdve megváltozott a játék képe. Hanescu mintha nem hitt volna a meglepetés lehetőségében, egyre többet hibázott, amivel játékba lendítette a szerbet, s a folytatás egészen egysíkúra sikerült. Đoković hetedszer győzte le Hanescut ugyanennyi meccsen, a 25 éves és a ranglistán 83. Gonzálezzel pedig először mérkőzik. Óvatosságra intő adat, hogy a kolumbiai idén Indian Wellsig egyetlen meccset sem nyert, ott viszont, élete első 1000-es tornájának főtábláján, már a francia Adrian Mannarinót és a horvát Ivan Dodigot is – egyformán három játszmában – felülmúlta.

Sikeres volt Jelena Janković is, aki már a nyolcaddöntőben jár. A volt világelső ugyan hátizomsérüléssel bajlódik, de ez a körülmény sem akadályozta meg, hogy harmadik meccsükön is fölényesen nyerjen a szlovák Magdaléna Rybáriková ellen. Jelena ötször nyerte el ellenfele adogatását, következő ellenfele pedig a volt világelsők rangadóján a dán Caroline Woznacki lesz. A mérleg állása 5:4 a dán javára, Jelena pedig legutóbb négy éve éppen Indian Wellsben nyert, azzal, hogy akkor a döntőben találkoztak, s Janković egyetlen sivatagi serlegét nyerte el, azóta pedig zsinórban ötször veszített Caroline ellen.

A nőknél kiesett Errani, Vinci és Suárez, de egyik eredmény sem meglepetés, viszont a férfiaknál erősen megritkult az alsó ág, hisz előbb Juan Martín del Potro lépett vissza a csuklósérülése miatt, azután pedig kiesett Tomáš Berdych, Jo-Wilfried Tsonga és Gilles Simon is. Az eredmények ilyen alakulása látszólag megkönnyíti Đoković dolgát, viszont egészen biztos, hogy a nyolcaddöntőben a horvát Marin Čilićtyel, a negyeddöntőben pedig a mai rangadónak számító DimitrovGulbis csata győztesével semmiképpen sem remélheti a sétagaloppot.

A héten hét szerbiai indul a kisebb tornákon. Ilija Bozoljac Kazanyban a múlt héten 10 ezres tornát nyert orosz Andrej Rubljovval kezd, Peđa Krstin újra az iráni Kishben játszik, és a svájci Jessy Calambayjel rajtol. Györe László Antalyában a portugál Romain Barbosával kezd, Nikola Milojević első ellenfele Aktobéban a kazah Kautbeg Abijev, míg a São Pauló-i női ITF-tornán Ivana Jorović a selejtezőből várja első riválisát. Vrsarban és Sencsenben még nem sorsoltak, így Miki Janković és Barbara Bonić még kivárnak, mint ahogyan a magyar Madarász Gergely is az egyiptomi Sarm es-Sejkben.

INDIAN WELLS. – A női torna 3. fordulójában: Janković–Rybáriková 6:3, 6:2, Halep–Šafářová 6:2, 4:6, 6:4, Cornet–Suárez 6:7, 7:5, 6:3, Wozniacki–Svedova 7:6, 3:6, 6:1, Dellacqua–Vinci 4:6, 6:4, 6:3, Davis–Lepcsenko 6:3, 6:2, Bouchard–Errani 6:3, 6:3, A. Radwanska–Beck 6:0, 6:0, férfiak, 2. forduló: Đoković–Hanescu 7:6, 6:2, Bautista–Berdych 4:6, 6:2, 6:4, Čilić–Lorenzi 6:2, 6:2, Isner–Davigyenko 7:6, 6:3, Benneteau–Tsonga 6:4, 6:4, Thiem–Simon 7:6, 6:2, A. Gonzalez–Dodig 6:4, 2:6, 7:6, Robredo–Matošević 7:6, 5:7, 6:4, Dimitrov–Haase 6:4, 6:3, Gulbis–Sousa 6:3, 6:3, Verdasco–Zeballos 7:5, 7:5, Lu–Kohlschreiber 6:2, 6:2, Kukuskin–Pospisil 6:0, 6:2, F. López–Ward 3:6, 6:2, 6:4, Gasquet–Gabasvili 6:0, 2:0 – feladás, Nieminen–F. Mayer 6:2, 1:0 – feladás.