2024. április 20., szombat
VAGYON-VISSZASZÁRMAZTATÁS

Hetvenezer kérvényt nyújtottak be

A szerbiai Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség címére a március 3-ai határidő lejártáig 70 100 kérvény érkezett – közölte Strahinja Sekulić, az ügynökség igazgatója.

– A kérvények minden kategóriájú vagyonra vonatkoznak – üzlethelyiségekre, épületekre, lakásokra, építkezőhelyekre, mezőgazdasági földterületekre, erdőkre és vállalatokra – magyarázta Sekulić.

A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség igazgatója elmondta, hogy eddig majdnem 2 ezer üzlethelyiséget, lakást és épületet, mintegy 1400 hektár mezőgazdasági földterületet és kb. 1500 hektár erdőt szolgáltattak vissza. Legtöbb vagyon-visszajuttatásra Belgrádban és Vajdaságban került sor, ahol egyébként is a legtöbbet sajátított ki az állam.

A belgrádi Beograd és a Splendid szállodák visszaszolgáltatásáról szóló határozat megsemmisítésével kapcsolatban az ügynökség igazgatója elmondta, hogy a két szálloda ügye jelenleg a bíróságon van, és annak a döntésétől függ, hogy megvalósul-e a visszaszolgáltatás vagy sem.

Sekulić becslése szerint az üzlethelyiségek, a lakások és az épületek visszaszolgáltatásának mintegy 80 százalékát két éven belül elvégzik, viszont a mezőgazdasági földterületek és az erdők esetében a gyorsaság attól függ, hogy megváltoztatják-e az idevágó törvényt.

– A mostani törvény kínálta megoldások nagyon rosszak, de ha megváltoztatják a vagyon-visszaszármaztatási törvényt, akkor a mezőgazdasági földterületek visszaszolgáltatását 3-4 év alatt elvégezhetnék – fejtette ki Sekulić.

Az állami kötvényeken keresztül történő pénzbeli kárpótlás kifizetésének jövőre kellene kezdődnie, de eltolódhat későbbre is, ha az állam költségvetése komolyabban megcsappan. A korábbi tulajdonosok kárpótlását a törvény által szabályozott 2 milliárd dináros értékpapírok képezte alapból kell kifizetnie az államnak 15 éven belül – mondta az ügynökség igazgatója.