2024. április 19., péntek
AGROŽIV

A Živinoplust (mégis) eladják!

A valjevói Gazdasági Bíróságnak nem áll szándékában elhalasztani a csődbe jutott vladimirovci székhelyű Živinoplus vállalat vagyonának március 12-ére kitűzött eladását. A bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfifeldolgozó kompániában viszont emiatt attól félnek, hogy a Živinoplus megszűnése esetén termelési alapanyag nélkül maradnak, és kilátástalan helyzetbe kerül a mintegy 1100 dolgozót foglalkoztató baromfifeldolgozó társaság.

A bégaszentgyörgyi Községi Tanács és az Agroživ vezetősége a hét elején a köztársasági és a tartományi vezetés közreműködését, a bíróságtól pedig az árverés elhalasztását kérte, de a jelek szerint közbenjárásuk nem járt eredménnyel. A bégaszentgyörgyi községi tanácsnak írt válaszában Jasmina Igić Matić, a valjevói Gazdasági Bíróság elnöke közölte, hogy a Živinoplus ügyében folyó csődeljárás a törvény szerint zajlik, és megvannak a törvényes feltételek ahhoz, hogy március 12-én megtartsák a csődbe jutott vállalat vagyonának eladására kiírt árverést, amelynek a kimenetele ebben a pillanatban ismeretlen. Mint levelében hangsúlyozta, az Agroživ bérlőként használja a Živinoplus kapacitásait, és bérlőként semmilyen módon nem befolyásolhatja a csődeljárás menetét, illetve a Živinoplus vagyonának eladását. Mint mondja, megérti az Agroživ helyzetét, de az eladás elhalasztására nincs törvényes mód.

Közben az Agroživ kompánia mintegy 250 dolgozója továbbra is sztrájkol a bérek háromhavi késése miatt. A munkabeszüntetés miatt nem álltak le teljesen, mert a baromfivágóhídra vezényelték át a csirkefarmokon dolgozók egy részét.