2024. április 19., péntek

Sztrájk az Agroživban

Fennállásának legsúlyosabb válságába jutott a bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia, amelynek mintegy 250 dolgozója tegnap beszüntette a munkát. A bérek háromhavi késése miatt léptek sztrájkba, amelyet maguk szerveztek meg, a szakszervezetek megkerülésével, mert, mint mondják, nem bíznak egyik vezetésében sem. A munkabeszüntetés miatt nem álltak le teljesen, mert a baromfivágóhídra vezényelték át a csirkefarmokon dolgozók egy részét.

Danko Škondrić, a sztrájkbizottság elnöke közölte, hogy a gyár vezetőségével folytatott eredménytelen tárgyalások után, végső elkeseredésükben döntöttek úgy, hogy beszüntetik a munkát. Az ígéretek ellenére ugyanis hétfőn a decemberi bérnek csak az első részét kapták kézhez. A vezetőség azzal magyarázkodik, hogy egyszerűen nincs pénz. Ugyanakkor, mint állítja, a dolgozók rendszeresen kapják mindenfelől a számlákat, sok család kilátástalan helyzetbe került.

A vezetés mára ígérte a decemberi fizetés második részének kifizetését. Predrag Amižić vezérigazgató pedig arra figyelmeztetett, hogy a bérek késésénél sokkal nagyobb veszélyt jelent számukra az, hogy március 12-én árverezik a csődbe jutott Živinoplus vállalatot, amely számukra kulcsfontosságú a nyersanyag-biztosítás szempontjából. A bégaszentgyörgyi Községi Tanács tegnap a köztársasági és a tartományi vezetéstől kérte az árverés elhalasztását.

Az Agroživot három és fél évvel ezelőtt vette át a Srbijagas, és azóta keresi a stratégiai partnert.