2024. március 29., péntek

Élhetőbbé tenni a szórványtelepüléseket

Közép-Bánátban járt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár

Négy közép-bánáti településen: Magyarittabén, Tordán, Magyarcsernyén és Kisoroszon járt tegnap V. Németh Zsolt, Magyarország vidékfejlesztéséért felelős államtitkára, akinek kíséretében volt Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakcióvezetője és Fremond Árpád parlamenti képviselő.

Az 1400 lakosú Tordán az elmúlt néhány év alatt, részben önerőből is, jelentős beruházások történtek, kezdve a központi vízvezeték- és földgáz-hálózat kiépítésétől a betonutak építésén át a templom és a vadászotthon felújításáig. De ahogy Dobai János tanácselnök mondja, csak munkahelyteremtéssel, beruházásokkal lehet itthon tartani a fiatalokat. Az egyik beruházás a gyógyvízforrások hasznosítása és a falusi turizmus lehet(ne).

A vendégek ellátogattak a tordai szövetkezetbe is, amely a bégaszentgyörgyi községben egyike azoknak, amelyeknek sikerült megmaradniuk. A határ menti község területén levő 11 falu közül ugyanis már csak négynek van szövetkezete. Közülük is csak kettő életképes. A vidéken élők legnagyobb része viszont mezőgazdaságból él. Egyéb munkalehetőség híján sokan kényszerből ragaszkodnak a kis családi gazdaságukhoz, akik számára sokat jelent a falu szövetkezete. Ahogy Dvorák Ede, a tordai szövetkezet igazgatója mondja, egyik legnagyobb gondjuk az, hogy – hiányos tulajdonjogi szabályozás miatt – nem bírják saját tulajdonukként bejegyeztetni a 800 hektárnyi földjüket.

Fremond Árpád szerint a jövő ezeknek a szövetkezeteknek a megőrzése és a fejlesztése lehetne. Fejlődni viszont csak akkor tudnak, ha be tudják saját maguknak jegyeztetni a vagyonukat, akkor tudnak hitelekhez jutni. Jelenleg nem rendelkeznek akkora összeggel, hogy például egy magtárat építsenek, amelynek köszönhetően akkor tudnák a gabonát eladni, amikor az számukra a legkedvezőbb. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a következő négyéves ciklusban majd megszületik a szövetkezetekről szóló törvény, amit a választási kampányokban eddig már sokan megígértek.

– Mi hangsúlyosan fogjuk kezelni a mezőgazdaságot az elkövetkező időszakban is. Azt gondolom, hogy az egyetlen parlamenti párt vagyunk, amely a mezőgazdasági termelőknek a konkrét mindennapos gondjait fölvállalja, és megpróbálja a megoldás irányába elvinni. A kapcsolható eszközök bejegyzése, a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék termőföldarányossá és bevételarányossá tétele, a külföldiek földszerzésének a feltételekhez kötése, a mezőgazdasági támogatási rendszer kiszámíthatósága azok a célkitűzések, amelyeket az elkövetkező években is képviselni fogunk. Reméljük, hogy még rövidebb időn belül ezeknek a kérdéseknek egy része megoldható. És ami még nagyon fontos, szeretnénk ezekre a településekre is, tehát a szórványba is, Közép-Bánátba is olyan országos költségvetési eszközöket vinni, amelyekből ezek a települések élhetőbbé válhatnának, mint amilyenek jelen pillanatban – nyilatkozta lapunknak Pásztor Bálint.

V. Németh Zsolt államtitkár a vidékfejlesztés magyarországi eredményeiről beszélt, uniós és pályázati lehetőségekről is szó volt.

– Azt látom, hogy minden gond ellenére itt az öngondoskodás, illetve a kistermelés magasabb szinten áll, mint Magyarországon. Nálunk a falvak népe már elidegenedett ősei foglalkozásától. Itt szándékot és elszántságot is látok, ezért hiszek abban, hogy ha közösen, összefogva meg tudnak fogalmazni egy olyan programot, amely szántóföldi növénytermesztéstől mindinkább az élőmunka-igényes ágazatig, a kertészet felé, állattenyésztés támogatása felé mozdul el, akkor lesz jövője ennek a térségnek. Azt javaslom, hogy ne másoljanak le adott esetben nyugat-európai mintákat szolgai módon, mint sokszor túlteljesítőként Magyarország ezt megtette, ahol néhány éven belül megszűnt negyven százaléka a kistermelőknek – mondta V. Németh Zsolt.