2024. április 20., szombat

A barátkozás a hagyományok jegyében

Szomorkás időben, de csöppet sem szomorú hangulatban került sor szombaton Bajsán a 9. Prélóra. Ez a hagyományőrző rendezvény ezúttal is a bajsai helyi közösség és a Testvériség Művelődési Egyesület szervezésében valósult meg, de a munkából kivette részét a falu összes civil szervezete is.

A Préló lángját Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere gyújtotta meg, a vendégeket pedig Laczkovics Károly tanácselnök, Egeresi Sándor tartományi parlamenti képviselő és ifj. Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese köszöntötték.

A Prélón ezúttal 18 csapat vett részt a környező helységekből és Bajsa testvértelepüléseiről. Három versenyszámban: kukoricamorzsolásban, bojtkészítésben és csigatészta-készítésben mérték össze ügyességüket. Az idén a polgármesterek versenye is igen izgalmasra sikerült, a politikusoknak egy kerékpárabronccsal kellett feldönteniük a tekebábukat. A hazai versenyző, Laczkovics Károly győzött.

A Prélóval párhuzamosa zajlott a 13. pálinkaverseny, amelyet a Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete szervezett meg. Ez alkalommal 160 itókaminta érkezett be.