2024. április 24., szerda

Idén véget érhet a hátramenet

Hat év után Európa eladásbővülésre számít az új autók piacán

Szerény mértékben, de idén akár már növekedhet is az új autók eladása Európában. Akár az egy százalékos emelkedés is elképzelhető, ami ugyan eltörpül az utóbbi fél évtized összesen 25 százalékos visszaesése mellett, de mégis bizakodásra adhat okot.

Szakértők szerint a kedvező fordulatra több jel is utal. Egyik a decemberi értékesítési adat, amely évek óta a legjobbnak bizonyult. 2013 utolsó hónapjában ugyanis csaknem közel 948 ezer új személygépkocsit vásároltak Európában, vagyis 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ilyen arányú növekedésre 2009 decembere óta nem volt példa. A négy évvel ezelőtti erőteljes (16 százalékos) decemberi eladásbővülés azonban kizárólag a roncsprémium program eredménye volt, amelyet több országban vezettek be a válság elleni küzdelem és a gazdaság felpörgetése részeként.

Sokkal kedvezőtlenebb a kép azonban az elmúlt év egészének tükrében. Tavaly ugyanis – immár hatodik éve zsinórban –, csökkent az új autók eladása. Egész évben 12,308 millió személygépkocsi talált gazdára a 31 EU- és EFTA-országban, vagyis két százalékkal kevesebb, mint 2012-ben.

Európa nagy és meghatározó piacai közül tavaly egyedül Nagy-Britanniában élénkült fel az új autók adás-vétele. A szigetországban – éves összehasonlításban – 10,8 százalékkal emelkedett az eladott új személygépkocsik száma. (Az EU egészében ugyanakkor Észtország autópiaca száguldott a leggyorsabban: 12,9 százalékos növekedést ért el éves összevetésben.)

A többi kiemelten fontos országban ennek épp a fordítottja történt. Olaszországban hét, Franciaországban hat, Németországban pedig négy százalékos volt a visszaesés.

Az autópiac szereplői úgy vélik, hogy még évekig tarthat, amíg az eladások visszatérnek a 2008-ban kirobbant válság előtti szintre. Abban ugyancsak egyetértenek, hogy idén már véget érhet a hat évig tartó rossz sorozat, és 2014 végén kedvezőek lesznek az értékesítési adatok, vagyis éves szinten bővül az eladás.

A VDA német autóipari szövetség is javulásra számít az európai piacon. A BMW autógyártó azonban óvatosságra int. A cég szerint az uniós gazdaság még mindig sérülékeny, egyre több a munkanélküli és a szociális probléma, ami egyáltalán nem kedvez az autópiacnak, illetve az új járművek beszerzésének.

Mindazonáltal a legtöbb elemző (egy számjegyű) növekedést vár 2014-re. Közülük többen azzal érvelnek, hogy az ágazat túljutott a mélyponton, míg mások azzal indokolják optimizmusukat, hogy a gyártók várhatóan csökkentik több modell árát, amivel sok embert sarkallhatnak vásárlásra. A gyártók jó része már tavaly decemberben is mesterségesen próbálta élénkíteni a keresletet, hogy teljesíthesse az éves értékesítési tervet. Részben ez a magyarázata a decemberben elért 13 százalékos javulásnak is.

Az autógyártók közül a francia Renault-csoport és a német Daimler érte el a legnagyobb sikert az ókontinens autópiacán: előbbi 4,4 százalékkal, utóbbi 4 százalékkal növelte tavaly az eladását. A többi közismert gyártó csak döcögött, vagy kínlódott az uniós autópiacon.

Az európai piac gyengélkedése ellenére több nagy autógyártó tavaly kiváló üzleti évet zárt. A német cégek jó része 2013-ban rekord számú személygépkocsit értékesített a világban. Közülük a Volkswagen teljesített a legjobban, elsősorban az ázsiai piacon elért eredményeinek köszönhetően. A német autógyártó óriás közel 9,5 millió gépkocsit értékesített tavaly, öt százalékkal többet, mint egy évvel előtte. Ez a hatalmas mennyiség abszolút rekordot jelent a gyár történetében, és biztosíték a világ eladási ranglistáján elfoglalt harmadik helyének megtartására. (Az első a japán Toyota, amely 2013-ban már a második egymást követő évben a legtöbb járművet adta el a világon, megelőzve a rivális amerikai General Motorst. A Toyota tavaly 9,98 millió járművet értékesített, két százalékkal többet, mint 2012-ben.)

A BMW vállalatcsoport közel kétmillió gépjárművét vásárolták meg a múlt évben világszerte, ami 6,4 százalékos növekedés 2012-höz képest. A legnagyobb növekedést (17,3 százalékot) Ázsiában érte el, noha az összes értékesítésben továbbra is az európai a legfontosabb piaca a német cégbirodalomnak. Rekord eladásokról számolt be a Mercedes-Benz is. A cég 2013-ban több mint 1,46 millió autót adott el a világpiacon, ami éves összevetésben 10,7 százalékos növekedést jelent.