2024. április 25., csütörtök

Már gyermekkorban kezdik a bűnözést

Az Észak-bánáti körzetben tavaly három és fél mázsa kábítószert koboztak el – Szerbiában a nagykikindai rendőrparancsnokság dolgozói leplezték le a legtöbb csúszópénz-elfogadást

Az Észak-bánáti körzetben tavaly a bűncselekmények száma 17,5 százalékkal nőtt (2843), ami nagyrészt a büntetőtörvény szigorításával (5000 dinár értéktől már bűncselekmény a lopás) magyarázható. Amint azt Dragan Jović, a nagykikindai körzeti rendőrparancsnokság osztályvezetője az évértékelő összefoglalójában elmondta, a törvényes rendelkezések átalakítása nyomán a kis értékű lopások száma tavaly a felére csökkent. A múlt évben sikerült felderíteni a legsúlyosabb bűncselekményeket (2 gyilkosság, 3 gyilkossági kísérlet, egy minősített gyilkosság és gyilkossági kísérlet), régebbről azonban vannak még megoldatlan gyilkossági esetek.

A vagyon elleni bűncselekmények felderítése mellett a rendőrség tavaly is intenzíven dolgozott a kábítószer-forgalmazás és -használat, a narkománia visszaszorításán. Tavaly az Észak-bánáti körzetben 55 alkalommal összesen 348 kilogramm különféle kábítószert, elsősorban marihuánát foglalt le a rendőrség, legtöbbet a horgosi határátkelőn koboztak el. A körzeti rendőrség aktívan kivette részét a két, Villám fedőnevet viselő akcióból, amelyek során 59 helyszínen végeztek házkutatásokat, és több kábítószert forgalmazó személy került kézre. Elkoboztak 2,5 kg kábítószert, és egy marihuánatermesztőt lepleztek le, aki laboratóriumi körülmények között folytatta tevékenyégét. Az előállított gyanúsítottak közül öt személyt őrizetbe vettek, 14 gyanúsított pedig szabadlábról védekezhet.

Nagyon jó eredmények születtek – különösen az év második felében – a korrupció elleni harcban. A nagykikindai körzeti rendőrparancsnokság működési területén lepleztek le legtöbb megvesztegetést, csúszópénz elfogadását. A felderített esetek száma 125 százalékkal magasabb, mint az előző évben volt. Összesen 30 személy ellen tettek bűnvádi feljelentést. Több orvos is lebukott, a nagykikindai kórház nőgyógyászati osztályán pénzt kértek és kaptak az egyébként munkakötelezettségüknek számító orvosi tevékenységekért. Összesen 17 társadalmi és magánvállalatot vezető igazgatóról derült ki, hogy korrupciós ügyletekben vettek részt. A legtöbb korrupciós ügyben, szám szerint 28 esetben csúszópénz elfogadásán érték tetten a felelős beosztású személyeket. E téren Szerbiában a nagykikindai körzeti rendőrparancsnokság a legeredményesebb.

– Az egyes bűnügyek területén, mint amilyen a kiskorúak bűnözése, a rendőrség egyedül tehetetlen, mi vagyunk az utolsó láncszem. Körzetünkben az elkövetette bűncselekmények 11 százalékáért kiskorú személyek a felelősek. A kiskorú elkövetők száma nem mutat növekedést, 2012-ben 208, tavaly pedig 205 kiskorú elkövető került a rendőrség látókörébe, de sok a visszaeső és a csoportos elkövető. Aggasztó azonban, hogy az elkövetők egyre fiatalabbak, már nem csak kiskorúakról van szó, hanem 14 év alatti gyermek bűnelkövetőkről, akiknek a száma megduplázódott.

Közösségüknek, a családnak, az iskolának, a szociális intézményeknek, az önkormányzatoknak stb. sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a kiskorú bűnözés megelőzésére, a problémás gyerekekkel való intenzívebb foglalkozásra, a társadalmunk peremére szorult családokból kikerülő, elcsavargó, a bűn útjára lépő gyerekek gyarapodó táborára. Közös munkával a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, mert vészesen nő azoknak a kiskorú elkövetőknek a száma, akik még nem büntethetők, de a tetteik már kimerítik a bűncselekmény fogalmát – emelte ki összefoglalójában Dragan Jović.

Ami a közrendet illeti, a helyzet jó, évek óta visszamenőleg csökkenő tendenciát mutat a közrend elleni vétségek száma. Hat évre visszamenőleg, 2007-óta 55 százalékkal csökkent a közrend, a polgárok személyi biztonságának és vagyonának a veszélyeztetése. Tavaly 28 százalékkal kevesebb volt a tűzesetek száma (45), de két személy tűzhalált szenvedett, valamint nyolcan könnyebben megsérültek. A tűzkár meghaladta a 17 millió dinárt. A tűzoltók 470 tűzesethez vonultak ki, de ezeknek majdnem a fele (229) lakott településen kívül ütött ki, ami egyértelműen jelzi, hogy a figyelmeztetések és a tiltás ellenére még mindig nagyon sok a szándékos gyújtogatás, a gaz és tarlóégetésből tovaterjedő veszélyes tűzeset.