2024. március 29., péntek

„Emlékezve kell megtanulni: soha többé!”

Az 1942-es razzia ártatlan áldozataira emlékeztek Óbecsén

A központi óbecsei óvoda, azaz az egykori zsidó iskola falán található emléktáblánál tegnap megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött, majd a Nagycsatorna torkolatánál lévő egykori vesztőhelyen álló emlékműnél megtartott beszédekkel, egyházi szertartással és koszorúzásokkal folytatódott Óbecsén az 1942-es razzia és a második világháború ártatlan áldozataira történő emlékezés. Az eseményen az önkormányzat képviselői mellett részt vett Milner Itay, az izraeli nagykövetségi misszió főnökhelyettese, Várady Emil, Magyarország szerbiai nagykövetségének első titkára, Isak Assiel szerbiai főrabbi, Ruben Deutsch, a zsidó hitközségek szövetségének alelnöke, Milivoj Vrebalov és Dušan Jakovljev, a tartományi képviselőház alelnökei, Vanja Vučenović, Újvidék alpolgármestere, valamint az újvidéki, a nagybecskereki, a nagykikindai és a pancsovai zsidó hitközségek, az óbecsei hitközségek és a Népfelszabadító Háború Harcosainak Szövetsége óbecsei képviselői.

Az 1942-es razzia áldozatai, valamint a koncentrációs táborokban megölt óbecseiek nevének felolvasása és az egyperces néma főhajtás után Vuk Radojević polgármester fordult a megjelentekhez, aki szerint hittel, szeretettel kell emlékezni az áldozatokra, hogy hasonló tragédia soha ne ismétlődjék meg, majd Milner Itay beszélt arról: egy holokauszt-túlélő unokájaként megindultan emlékezik a felfoghatatlan történésekre, melyek során hatmillió zsidó vesztette életét. Emlékeztetett arra, hogy a háború kitörése előtt a Jugoszláv Királyság területén 82 ezer zsidó élt, közülük 67 ezren vesztek oda, míg Óbecsén 1942. január 26-a és 28-a között több mint kétszáz zsidót, szerbet és romát öltek meg a razzia során. Ő is azt hangsúlyozta: emlékezni azért kell, hogy soha többé ne forduljon elő hasonló vérontás. Ruben Deutsch arról szólt, hogy egy tragédia a megtorlás nevében nem vezethet újabb tragédiához, és békében, egyetértésben kell egymás mellett élniük a különböző nemzetiségeknek, Milan Bašić (Népfelszabadító Háború Harcosainak Szövetsége) pedig arra is emlékeztetett, hogy a razzia idején Kabolban azért nem történt hasonló népirtás, mert Dunafalvi Lajos csendőrőrmester megmentette a falubeli szerbeket.

A megemlékezés végén Dejan Stanojev, az óbecsei pravoszláv fődiakónus a helyszínen misét szolgáltatott az áldozatok emlékére, majd Péter Antal tiszteletbeli esperes, óbecsei katolikus fődiakónus imádkozott az áldozatok lelki üdvéért.

A koszorúzások után a megemlékezés az Óbecsei Gimnáziumban megtartott rövid műsorral zárult.