2024. április 20., szombat

Oliver Ivanović előzetes letartóztatásban

Oliver Ivanovićot, a koszovói Szerbia, Demokrácia, Igazságosság polgárok csoportjának elnökét, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának volt államtitkárát, akit hétfőn este tartóztatott le a koszovói rendőrség, harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték. A férfit háborús bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A letartóztatási parancsot és az előzetes letartóztatásra vonatkozó kérelmet az EULEX nemzetközi ügyésze adta ki. A történtek hírére hétfőn este több tíz polgár tiltakozott Kosovska Mitrovica északi részében. Ha az SZDI első embere nem védekezhet szabadlábon, a következő napokban újabb tüntetéseket fognak szervezni.

A volt államtitkárt háborús bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják

A volt államtitkárt háborús bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják

Nebojša Vlajić, Ivanović védőügyvédje elmondta, hogy ügyfelét két, 1999-ben és 2000-ben elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítják. Mindkét bűncselekménynek koszovói albánok voltak az áldozatai. Vlajić védencének ártatlanságáról biztosította a közvéleményt, majd bejelentette, hogy fellebbezést fog benyújtani az előzetes letartóztatásra vonatkozó döntésre.

– Semmi nem indokolja, hogy előzetes letartóztatást rendeltek el. Védencemet súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Kitalált és nevetséges dolgokról van szó, az ügyészség semmiféle bizonyítékkal nem tudja alátámasztani állításait. Ilyen módon bármelyik koszovói szerb ellen vádat emelhetnének – fogalmazott Vlajić.

A szerb felet meglepték a fejlemények, nyilatkozta Ivica Dačić kormányfő, majd reményét fejezte ki, hogy a történtek nem befolyásolják a Kosovska Mitrovica északi részében hamarosan megismételendő helyhatósági választásokat.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter szintén meglepetésének adott hangot.

– Koszovóban semmi nem történik véletlenül és a történtek mindig befolyásolják az ottani politikai életet. Ivanović letartóztatása is befolyásolni fogja a koszovói politikai életet. Ivanović és az SZDI nem elhanyagolandó politikai erő Koszovóban. Belgrád most kivárja, hogy közzétegyék, pontosan mi miatt tartóztatták le Ivanovićot és milyen bizonyítékai vannak az ügyészségnek ellene. Ezt követőn dönti el a szerb kormány, hogy milyen lépéseket fog megtenni az ügyben – fejtette ki Selaković.

Aleksandar Vulin, a kormány Koszovó-ügyi tárca nélküli minisztere Ivanović szabadon bocsátását követelte a szerb kormány nevében. Ivanovićnak szabadlábon kellene védekeznie és lehetőséget kellene kapnia, hogy felkészüljön a védelemre, magyarázta Vulin, aki attól tart, hogy a politikus letartótatása miatt felborul a rend Észak-Koszovóban.

– Olyan háborús bűncselekmények elkövetésének gyanújával tartóztatták le, amelyek tizenöt évvel ezelőtt történtek. Ez alatt a tizenöt év alatt Ivanović mindvégig elérhető volt a hatóságok számára, Kosovska Mitrovicán élt. Szerintem egyeseknek nem felel meg a stabilitás Észak-Koszovóban. Elképzelhető, hogy így kísérelik meg kieszközölni, hogy Kosovska Mitrovica északi részében ne sikerüljön megismételni a választásokat és átmeneti igazgatás alá helyezzék a várost – fogalmazott Vulin.

A Koha Ditore pristinai napilap értesülései szerint Ivanovićot az 1999. április 14-én Bairban, egy Kosovska Mitrovica melletti faluban elkövetett háborús bűncselekményben való részvétellel gyanúsítják. A szóban forgó bűncselekmény 31 albán életét követelte. Ivanovićot azzal is gyanúsítják, hogy 2000-ben részt vett az albánok elleni üldöztetésben Kosovska Mitrovica északi részében, akkor tíz albán nemzetiségű polgár veszítette életét.

A Zëri napilap szerint egy tanú is megerősítette, hogy 2000. február 2. és 4. között Ivanović állt az albánokra „vadászó” Kosovska Mitrovica-i bűnbanda élén.

Slobodan Petrovićot, a koszovói kormány alelnökét is megdöbbentették a történtek. Mindez rossz pillanatban történt, senkinek nincsen szüksége újabb feszültségekre, jegyezte meg Petrović.

Goran Bogdanović, a Demokrata Párt tisztségviselője, volt Koszovó-ügyi miniszter is Ivanović szabadon bocsájtását követeli és szintén meg van róla győződve, hogy a történtek miatt feszültségekre kell számítani Észak-Koszovóban.

Ksenija Božović, az SZDI elnökhelyettese pedig közölte: ha Ivanović nem védekezhet szabadlábon és ha nem kapnak elfogadható válaszokat a szerb kormánytól, akkor nem kizárt, hogy az SZDI képviselői kivonulnak az észak-koszovói községi képviselő-testületekből. Az SZDI vezetősége találkozni fog Samuel Žbogarral, az EU koszovói küldetésének vezetőjével és öt, kiemelkedően befolyásos nyugati ország nagykövetével, jelentette be Božović.