2024. április 20., szombat

Egy diákkirándulás utóélete

Ausztriai kirándulásnak indult, feljelentés lett a vége – Magyarsága miatt nevezték nácinak – állítja a verbászi némettanár

December 22-én egy videofelvétel jelent meg a YouTube-on, amelyen verbászi diákok bécsi osztálykirándulásuk során a schönbrunni kastély előtt bohóckodnak. A videofelvétel miatt a gimnázium orosztanárnője, Radojka Tmušić Stepanov feljelentette a felvételen megjelenő Kőműves Attila némettanárt, a szerb sajtó pedig felkapta az ügyet, többségében nácit és fasisztát kiáltva.

De mi látható a felvételen (http://www.youtube.com/watch?v=0VdQ4FyASFE), amely felbolygatta a verbászi Žarko Zrenjanin Gimnázium és Kőműves Attila némettanár életét? Diákok egy csoportja felsorakozik, majd nevetve katonai tisztelgéseket, díszlépéseket, néhányan pedig náci karlendítést imitálnak. A némettanár, amikor odaér a diákokhoz, érthetően azt mondja nekik, hogy „Na mestu voljno!” (Pihenj!) és „Razlaz!” (Oszolj!). A diákok ezután abbahagyják a poénkodást, és nevetgélve szétszélednek.

A verbászi gimnáziumban tett látogatásunk során tudtuk meg, hogy az esetről az egyik diák videofelvételt készített a mobiljával, és ezt megosztotta a Facebook-profilján. A felvétel egy idő után lekerült a gyerek profiljáról, ám valaki lementette, és két hónap után Nori álnéven feltöltötte a YouTube-ra, a következő szöveggel: Kemiveši Atila, a verbászi gimnázium némettanára fogadja diákjai náci tisztelgését, Bécs. A videó megjelenése után Radojka Tmušić Stepanov feljelentést tett Kőműves ellen a községi tanügyi felügyelőnél, és az esetről számos sajtóorgánumot is értesített.

Az iskolát igen rosszul érintették a vádak, melyek szerint nácizmus, sovinizmus és nacionalizmus terjed falain belül, mondta el Ljiljana Kovačević megbízott igazgató. (Az ügy kirobbanása óta Svetozar Vujačić korábbi igazgató személyes okokra hivatkozva lemondott posztjáról.)

– Felelősségteljesen állítom, hogy semmi ilyesmi nincs az iskolában. A kérdéses videofelvétel kapcsán összehívtuk az iskola tantestületét és az iskolaszéket. Arra a megállapításra jutottunk, hogy azon semmi nem látható, ami a náci eszme terjesztésére utalna. Természetesen, egyes tanulók viselkedését elítéljük, de meglátásunk szerint mindössze a diákok felelőtlen magatartásával állunk szemben – véli az igazgatónő, aki szerint az eset nem gyakorolt hatást a tanítás menetére, viszont a kollektíván belüli emberi kapcsolatokra igen.

– A kollektíván belüli kapcsolatok bizonyos szempontból már az eset előtt is problémásak voltak. Most lehetőséget kaptunk, hogy olyan dolgokat is kimondjunk, amelyekről évek óta hallgattunk – nyilatkozta.

A feljelentés óta a községi tanfelügyelőkön kívül köztársasági tanfelügyelők is jártak az iskolában. Mondhatni, a vizsgálat folyamatban van, de addig is Kovačević ismeretlen személy ellen feljelentést fog tenni a rendőrségen, hogy kiderüljön, ki töltötte fel a kérdése videofelvételt a YouTube-ra.

Az ügy, érthető módon, leginkább Kőműves Attilát viselte meg. Az eset óta névtelen fenyegetéseket is kapott, és úgy érzi, mintha egy kafkai regénybe csöppent volna. A sajtóból értesült, hogy kolléganője, az iskolát megkerülve, feljelentést tett ellene, és értesítette a médiát.

– Nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam a felvételt a YouTube-on. Olyan szörnyű körítéssel tálalták, hogy a magyar nemzetiségű némettanár náci eszméket terjeszt. Sokként ért a dolog, hiszem olyasmivel vádolnak, amit nem követtem el, s most arra várok, hogy a felügyelőség döntést hozzon az ügyemben. Mondhatni, napi szintű nyomás nehezedik rám – panaszolta Kőműves.

A nehéz helyzetben sokat számított neki, hogy diákjai és a szülők nagy része mellé álltak (támogatói oldalt hoztak létre a Facebookon).

– Nem vagyok verbászi, de 10 éve itt dolgozom, ismernek és tudják, hogy soha nem mondtam olyat, amit kapcsolatba lehetne hozni a fasizmus terjesztésével – vallja a némettanár.

Kőműves állítása szerint kollégái is tudják, hogy ártatlan, ezt a tantestületi ülésen meg is erősítették, eltávolodtak azonban tőle, mert nem szeretnék egy újság hasábjain viszontlátni a nevüket. Ez a furcsa, kirekesztő viszony, amelyre az igazgatónő is utalt, nem a bécsi esetet követően kezdődött. Két évvel ezelőtt Kőműves diákjai pannókat készítettek, különböző szabadon választott témákra. Némelyeken osztrák–magyar monarchiabeli címerek láthatók, feltűnik Bismarck is, egyiken pedig egy horogkeresztes harckocsi szerepel. A pannók felkerültek a falra, egy ünnep során pedig a korábbi igazgatót lefényképezték a harckocsit ábrázoló pannó alatt. A kép megjelent egy helyi újságban, Radojka Tmušić Stepanov pedig azt részletezte a mellé írt cikkben, hogy az igazgató nem tiszteli a fasizmus áldozatait. A cikk miatt az igazgató és Kőműves pert indítottak, de a bíróságnak az elmúlt két évben nem sikerült döntést hoznia.

A pannóügy óta a kollégái eltávolodtak tőle, a bécsi kirándulás pedig csak tetézte a helyzetet, véli Kőműves, aki senkit sem vádol nacionalizmussal, de úgy érzi, nemzetisége miatt kerekedett ügy a bécsi esetből. A történések pedig egyre durvább irányt vesznek.

– Vajon hasonlóan nagy figyelmet kapott volna ez a felvétel, ha szerb a nevem? Elég lenne csak a neveket kicserélni, és rögtön élét veszíteni a dolog. Sajnos, úgy érzem, hogy a történések kezdenek elvadulni, pl. névtelen telefonos fenyegetéseket kaptam, amit a rendőrségen is jelentettem. Gyűlöletbeszéd-kategóriába tartozik, ami megjelent rólam az interneten, nyíltan arra szólítanak fel, hogy verjék le a veséimet. A feleségemmel együtt félelemben élünk, mi lesz, ha valaki beváltja ezeket a fenyegetéseket? Korábban nem gondolkoztam rajta, hogy igényeljem-e a magyar állampolgárságot, de ebben a helyzetben szerencsésnek érzem magam, hogy Magyarország megadta ezt a lehetőséget. Én már nem fogok innen elmenni, de legalább a gyerekemnek meglesz rá a lehetősége, hogy olyan helyre menjen, ahol nem fogják a neve miatt üldözni – mondta Kőműves.

A történtek kapcsán szerettük volna megkérdezni Radojka Tmušić Stepanov orosztanárnőt is, de a gimnáziumban arról értesültünk, hogy a tanárnő egy ideje betegszabadságon van.