2024. március 28., csütörtök

Kiszűrik az ittas vezetőket

A közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes helyekre érdemes térfigyelő kamerákat szerelni

Tavaly egész évben 404 baleset történt a nagykikindai rendőrparancsnokság körzetében, ami ugyan öttel több, mint egy évvel korábban, de – mint azt a körzeti rendőrparancsnokságon csütörtökön megtartott évértékelő sajtótájékoztatón a közlekedésbiztonsági osztály vezetője, Branko Petrov elmondta – az elmúlt öt év adatainak összevetéséből kiderül, hogy nem kevesebb, mint 60 százalékkal csökkent a közúti balesetek száma. Ezen belül a halálos kimenetelű közlekedési szerencsétlenségek száma a negyedével (26%) csökkent, és 8,5 százalékkal a sérültek száma is kevesebb.

A közlekedés részvevőinek ellenőrzését az elmúlt időszakban fokozták, azzal a céllal, hogy kiszűrjék a gyorshajtókat és az alkohol hatása alatt vezető sofőröket, ez a két vezetői kategória okozza ugyanis továbbra is a legtöbb galibát utainkon. Volt olyan hétvége, amikor a közlekedési rendőrök nyolc óra lefogása alatt ezer gépjárművezetőt vetettek alkoholszondás vizsgálat alá.

A fokozott közúti ellenőrzésekkel 917, alkohol hatása alatt közlekedő személyt és 2508 gyorshajtót füleltek le a közlekedési rendőrök. A dokumentált közlekedési vétségek száma meghaladja a 11 ezret.

A közlekedési balesetek száma tavaly több községben is csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Zenta község területén például 2013-ban 15-tel kevesebb, szám szerint 73 baleset volt. Az Észak-bánáti körzetben tavaly sajnos 14 személy életét vesztette, és a baleseteknek 101 súlyos sérültje volt, ami valamivel több, mint 2012-ben, a könnyebb sérülést elszenvedett személyek száma viszont kétszáz alatt maradt. A balesetekben sajnos tucatnyi gyermek is súlyos sérüléseket szenvedett.

A nagykikindai rendőrparancsnokságon hangsúlyozták, hogy a fokozott ellenőrzések nyomán jó eredményeket értek el, az elmúlt évek közlekedésbiztonsági helyzete javult. A közlekedésbiztonsági szempontból kritikus pontokon kiemelkedően jó eredményeket hoztak a térfigyelő kamerák. Sokkal fegyelmezettebbek a gépjárművezetők és a közlekedés többi részvevője, ha tudják, hogy kamerák rögzítik a forgalmat. Sajnos Nagykikindán még nincsenek térfigyelő kamerák, pedig nagy szükség lenne rájuk.

Szóba került, hogy Zentán a közlekedést és közbiztonságot figyelő kamerák felszerelését tervezik. Csókán és Magyarkanizsán egyes útkereszteződésekben vannak kamerák, és ezeken a helyeken érezhetően javult a közlekedés minősége. Az sem mellékes, hogy a kamerák néhány hónap alatt behozzák az árukat, hiszen a felvételek alapján a szabálytalankodókat meg lehet büntetni.