2024. március 29., péntek

Hatalomalakítás Észak-Koszovóban

Egyelőre nem világos, hogy Kosovska Mitrovica északi részében esetleg ismét választásokat kell-e tartani

A többségében szerbek lakta négy észak-koszovói községben szombaton késő este megtartották a községi képviselő-testületek alakuló üléseit. Az ülésekről szóló összesített jelentést feltehetőleg ma véglegesítik az illetékesek, ezután pedig a koszovói kormánnyal ismertetik azt, jelentette be tegnap Slobodan Petrović, Koszovó közigazgatási és helyi önkormányzati minisztere. A szóban forgó minisztérium munkatársai mind a négy vkt alakuló ülésén részt vettek, és jegyzőkönyveket állítottak össze. Az EBESZ és az Európai Unió koszovói irodájának képviselői szintén figyelemmel kísérték az alakuló üléseket.

Arról, hogy milyen következményeket von maga után, hogy Krstimir Pantić, Kosovska Mitrovica északi részének a polgármestere és két másik képviselő nem volt hajlandó aláírni a hivatalba lépési nyilatkozatot, szintén csak a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium jelentésének az ismertetése után döntenek az illetékesek.

Pantić a sajtónak nyilatkozva azzal indokolta az eskütétel aláírásának megtagadását, hogy a dokumentumon az előzetes ígéretek ellenére mégis feltüntették Koszovó állami jelképeit. Egyes értékelések szerint megtörténhet, hogy mivel Pantić nem tette le a polgármesteri esküt és nem hitelesítette mandátumát, Kosovska Mitrovica északi részében ismét ki kell írni a helyhatósági választásokat.

Pantić szombaton a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája igazgatóhelyettesi tisztségéről is lemondott. Ezzel kapcsolatban kifejtette: „Azért mondtam le, mert a munkámmal nem kívánok ártani a szerb államnak és polgároknak.”

Pantić, aki a novemberben és decemberben megtartott koszovói helyhatósági választásokon a Szerb Lista jelöltjeként indult, Oliver Ivanovićot, a Szociáldemokrata Párt képviselőjét is megvádolta, azt mondta, hogy az az albánokkal együttműködve igyekezett ellehetetleníteni az alakuló üléseket. Ivanović cáfolta a vádakat: „Teljes mértékben támogattam az alakuló ülések megtartását. Végre el kell kezdenünk dolgozni, semmi értelme nem lenne az újabb választásoknak. Ebben a helyzetben egyetlen értelmes ember sem támogatja a választások kiírását.”

Milovan Drecun, a Szerbiai Képviselőház Koszovó-ügyi Bizottságának elnöke, a Szerb Haladó Párt képviselője egyetért azzal kapcsolatban, hogy Észak-Koszovóban a községi képviselő-testületeknek minél előbb el kell kezdeniük dolgozni.

– Az alakuló ülések megtartásának részleteivel kapcsolatban hozott döntések talán jobbak is lehettek volna. Ugyanakkor az alakuló üléseken tiszteletben tartották a státusz semlegesség elvét, valamint a Belgrád és Pristina kapcsolatát rendező brüsszeli megállapodásban kijelölt határokat. A brüsszeli megállapodásban elismerik és nyomatékosítják Észak-Koszovó különlegességét, bár Pristina olykor igyekszik semmibe venni ezt a tényt, és olyan megoldásokat próbál rákényszeríteni az észak-koszovói szerbekre, amelyeket azok egyszerűen nem fogadhatnak el. Ezért továbbra is követeljük Pristinától, hogy ismerje el az észak-koszovói szerb községek különlegességét, valamint konstruktívan álljon hozzá a dolgokhoz. Pristina az utóbbi időben egyre gyakrabban igyekszik különféle lényegtelen és formális témákkal kapcsolatban bizonyítani, hogy a brüsszeli megállapodás nem is annyira kedvezőtlen az albán félre nézve. Ezt az albánok miatt teszik, a szerbek pedig olykor bedőlnek ennek a trükknek – magyarázta Drecun.

A Koszovó-ügyi Bizottság elnöke nem mutatott megértést Pantić lemondása iránt, mert – mint kifejtette – ez passzív fellépés akkor, amikor aktív cselekvésre lenne szükség. Szerbia nemcsak Pantićtól, hanem az észak-koszovói szerbség többi megválasztott képviselőjétől is felelősségteljes magatartást vár el, hiszen a hatalom megalakítása ezekben a községekben, valamint a majdani szerb községek közössége a legjobb védőbástya Pristina és Tirana támadásaival szemben, nyomatékosította Drecun.