2024. április 25., csütörtök

Összesen három tonna drogot foglaltak le tavaly

A belügyminisztérium beszámolója szerint tavaly összesen 3,3 tonna drogot foglalt le a rendőrség. Csak a különböző ópiátszármazékok tartása, előállítása és forgalmazása miatt szinte 5 ezer személy ellen kezdeményeztek bűnvádi eljárást. A lefoglalt kábítószerek legnagyobb részét marihuána tette ki, összesen 2910 kilogramm, ezután következik a kokain 71 kilogrammal, a heroin 49 kilogrammal, az amfetaminszármazékok és ecstasy 20-20 kilogrammal.

Ezenfelül a rendőrség lefoglalt 183 kilogramm egyéb kábítószert, valamint a Villám 1 fedőnevű akcióban további 48 kilogrammnyi narkotikumot. A kimutatás szerint a rendőrség 2013-ban egy tonnával több drogot foglalt le, mint 2012-ben. A drogellenes harc két legnagyobb akciója a december eleji Villám és a december végi Villám 1 fedőnevű akció volt, amelyeknek köszönhetően a hatóság megközelítőleg 500 személyt állíthat bíróság elé.

A bűnügyi elemzők korábbi értékelése szerint a Villám és a Villám 1 fedőnevű akció, bár kétségkívül nagy eredményeket ért el, de nem vágták el a kábítószer Szerbián át vezető útját, a piramis csúcsán levő személyeket nem érték el, és az akciók erős igazságszolgáltatás nélkül nem fognak érni semmit.

– Azok a személyek, akiknek kezében van fél Belgrád, vagy egész Šumadija, netalán Szerbia, továbbra is érintetlenek maradtak. A szóban forgó két akcióval csupán a drogmaffia középvezetőségét sikerült lefülelni, de ez az eredmény is jó, hiszen, ha kivájjuk a szervezet középrétegét, akkor a rendszernek törvényszerűen össze kell omolnia – vélekedett vasárnap Dobrivoje Radovanović jogászprofesszor.

Szavai szerint az akció folytatása akkor lesz eredményes, ha azokat hirtelen és véletlenszerűen szervezik meg, mert ekkor a bűnözők nem tudnak majd felkészülni rájuk.

A gond az, hogy mindkét akció során a gyanúsítottaknál kis mennyiségű kábítószert találtak csak, így nehéz lesz bebizonyítani a kábítószer-kereskedelem vádját – tette hozzá Radovanović.

Zlatko Nikolić kriminológus szerint az akciókkal nem sikerült felszámolni a kábítószer szerbiai útját, és a letartóztatottak helyébe gyorsan megjelennek majd új „srácok, akik porban utaznak”.