2024. április 25., csütörtök

Rendet tesznek a szemétben

Padén a helyi közösség a polgároktól nagyobb együttműködést vár a szemét kiszállítása és tárolása körüli gondok megoldásában

Padén évről évre egyre nagyobb gondot okoz a falu lakossága által termelt háztartási hulladék tárolása, amiért nagyrészt a polgárok okolhatók, hiszen a kijelölt és bekerített depó helyett a falu északi határában, a Betlehem pusztán szórják szét a szemetet, az építkezési törmeléket, ide dobják ki az elhullott háziállatokat. A faluból a legelőre vezető dűlőúton kisebb járművekkel már alig lehet elhaladni az egyre csak szaporodó szemétkupacok között.

A helyi közösség két szakaszban tervezi szanálni a szeméttelepet és környékét. A munkálatok első fázisa a közelmúltban már be is fejeződött, amint azt Gyömbér Stana, a helyi közösség tanácselnöke elmondta:
– Egy nagyobb csatornarendezési program keretében a DTD Vízgazdálkodási Közvállalat kitisztította a falu északi peremén végigfutó vízelvezető csatornát, amelyen keresztül lehet elérni a szeméttárolót, és már szinte teljesen el volt tömődve hulladékkal, nem lehetett megközelíteni a depónia bejáratát sem. Ezek a munkálatok egy nagyobb csatornarendezési program keretében zajlottak, amelynek finanszírozásában részt vesz az önkormányzat, a tartományi mezőgazdasági titkárság és a Vajdaság Vizei Közvállalat is. A csatornának és környékének rendezése 300 000 dinárba került, e munkálatoknak köszönhető, hogy a szemétlerakó újra megközelíthető járművekkel, és a faluból a szemetet havonta egy alkalommal traktorral ki tudjuk szállítani a bekerített telephelyre.

A helyi közösség saját forrásaiból még 90 000 dinárt fordít a szeméttelep rendezésére, fenntartására. A depónia bejáratát kapuval zárjuk le, hogy végre valamilyen rendszert vezessünk be a hulladék lerakásába, hiszen eddig bárki bármikor a kapuba vagy elébe is leöntötte a szemetét. Hosszabb ideje már megközelíthetetlen volt a bejárat és környéke. Jelenleg két oszlop közé kifeszített lánccal zártuk le a bejáratot, de amint az időjárás engedi, felállítjuk a kaput, rámpát. Egy személyt órabérre alkalmazunk, aki hetente egy nap kinyitja és ellenőrzi a szemét lerakását. Amennyiben jelzik a polgárok, hogy szemetet visznek a telepre, akkor az illető kinyitja a bejáratot. Ezzel a módszerrel talán valamelyest rendben tudjuk majd tartani a szeméttárolót és környékét.

Háromtagú bizottságot alakítottunk a helyi közösségben a szemétszállítás és tárolás gondjainak a megoldására. Ki fogjuk kérni a polgárok véleményét a javaslatról, hogy határozzunk meg egy bizonyos összeget a havi egyszeri szemétkihordás díjaként. Ez önkéntes alapon történne, a helyi közösségnek nincs joga szemétszállítási díjat megszabni, nincs a falunak kommunális vállalata, amely ezt elvégezné.

Jó volna, ha a polgárok belátnák, hogy pénzbe kerül a szemét begyűjtése és elszállítása. A költségeket növeli, hogy negyedévenként alkalmazni kell egy buldózert a rendszer nélkül lerakott és felhalmozódott szemét összetúrására, tömörítésére. Ez egy-egy alkalommal százezer dináros kiadást jelent. Évente egymillió dinárt költünk a helyi közösség pénzéből a szemétszállításra és a tároló karbantartására. Ehhez a kiadáshoz kérjük a polgárok hozzájárulását, és nagyobb fegyelmet, odafigyelést a hulladék kiszállítása és lerakása alkalmával, hogy ne okozzunk saját magunknak még nagyobb problémát és felesleges kiadásokat – foglalta össze a padéi szeméttelep rendezését érintő tennivalókat Gyömbér Stana.