2024. március 29., péntek

Megszüntetnék a többnyelvűséget Horvátországban

Átadták a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó népszavazáshoz szükséges aláírásokat a horvát szábor elnökének hétfőn – írta a Dnevnik.hr horvát hírportál. Egy – a vukovári horvátok jogainak védelmében alakult és a szerb kisebbség ellen fellépő – szervezet több mint 632 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy a kétnyelvűségre vonatkozó nemzeti kisebbségi arányt 50 százalékra emeljék. Ezzel megakadályozhatnák, hogy a kelet-horvátországi Vukováron cirill és latin betűs kétnyelvű feliratokat helyezzenek ki.

A kétnyelvű feliratok elleni tiltakozások még a nyáron kezdődtek a városban, a kihelyezett táblákat többször is leszerelték. A tiltakozók arra hivatkoztak, hogy a cirill betűs feliratok a délszláv háborúk (1991–1995) pusztításaira emlékeztetik őket.

A horvát alkotmány jelenleg azokon a településeken engedélyezi a kétnyelvűséget, ahol egy nemzeti kisebbség aránya meghaladja a lakosság egyharmadát.

A Večernji list című horvát napilap honlapjának jelentése szerint a szervezet képviselői, valamint néhány száz szimpatizánsa hétfőn a parlamentig vezető úton a „Vukovár, Vukovár” és „Horvátország, Horvátország” kiáltásokat skandálták, „A nép dönt”, „Nem vagytok pótolhatatlanok” és „Ha meghallgattátok volna a háború áldozatait, nem lenne népszavazás” feliratú transzparenseket lengettek, valamint horvát háborús dalokat énekeltek. Ezt követően átadták az aláírásokat tartalmazó dobozokat Josip Lekónak, a képviselőház elnökének.

A Večernji listnek a múlt héten nyilatkozó diplomaták arra hívták fel a figyelmet, hogy a kezdeményezés sikere esetén nem csak a szerb kisebbség jogai sérülnének, a szabályozás ugyanis a többi nemzetiségre is vonatkozna, így a Horvátországban élő magyar, cseh, szlovák és olasz közösség jogai is csorbulnának, és teljesen megszűnne a többnyelvűség Horvátországban.