2024. április 19., péntek

Zavargások Szingapúr bevándorlók lakta városnegyedében

Az elmúlt negyven év legsúlyosabb zavargásai robbantak ki Szingapúrban, a városállam egyik, dél-ázsiai bevándorlók lakta negyedében, miután egy busz elgázolt egy indiai férfit. A lázongásokban 18 ember megsérült, köztük tíz rendőr, a hatóságok 27 tüntetőt vettek őrizetbe.

Az erőszakos tiltakozások vasárnap este kezdődtek a Kis-India városnegyedben, miután egy busz elütötte a 33 éves indiai férfit. Az incidens hallatán mintegy 400 dél-ázsiai bevándorló a baleset helyszínére vonult tiltakozni. Rendőrautókat borítottak fel, felgyújtották a buszt és a helyszínre érkező mentőautót, illetve más járműveket is.
A helyi média szerint a szigorú büntetésekről és törvénytisztelő polgárairól ismert délkelet-ázsiai városállamban négy évtizede nem volt példa ilyen erőszakos tüntetésekre.
Li Hszien Lung miniszterelnök nagyon súlyosnak minősítette az esetet, és figyelmeztetett: a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy kézre kerítsék a zavargások főkolomposait, és felelősségre vonják őket. "Bármilyen eset robbantotta is ki a lázongásokat, nincs mentség az ilyen erőszakos, bomlasztó és bűnöző magatartásra" - írta egy közösségi portálon a kormányfő.