2024. március 29., péntek

Turistaparadicsom közelében hantolták ki a tömegsírt

Több tucat holttestet találtak a mexikói rendőrök által felfedett jeltelen sírokban

Összesen 64 holttestre leltek a nyugat-mexikói Jalisco államban 35 jeltelen sírban, amelyhez "bűnbánó" rendőrök vezették el a hatóságokat - közölte helyi idő szerint hétfőn a mexikói főügyészség egy szóvivője.

A szóvivő szerint a sírokban kétségtelenül drogbűnözők áldozatait találták, sokat közülük összekötözve vagy kínzások nyomaival a testükön. A titokban elhantolt áldozatokra La Barca településen találtak rá, a turisták és amerikai nyugdíjasok által kedvelt Chapala-tó közelében, miután nyomozást indítottak két, november 3-án eltűnt szövetségi rendőr ügyében.
A vizsgálat során kihallgatott rendőrök közül csaknem kéttucatnyi bevallotta, hogy ők vették őrizetbe szövetségi kollégáikat, majd átadták őket a kábítószerrel kereskedő Jaliscói Új Nemzedék Kartellnek (Cártel de Jalisco Nueva Generación). A két eltűnt szövetségi rendőrt továbbra sem találják.
A főügyészség megkezdi a fellelt holttestek azonosítását. Annyit már tudni, hogy az áldozatok egy részét néhány hónapja, másokat két-három éve ásták el.
A Jaliscói Új Nemzedék Kartell az utóbbi időben igyekezett megvetni a lábát a szomszédos Michoacán szövetségi államban és kiszorítani onnan a rivális Knights Templar csoport helyi drogárusait.
A mexikói kormány komoly erőfeszítéseket tett az utóbbi időben, hogy csökkentse a kábítószer-bűnözéssel kapcsolatos erőszakcselekmények számát a Csendes-óceán menti Michoacánban, miután a helyi lakosok önvédelmi fegyveres csoportokat alakítottak arra hivatkozva, hogy a hatóságok képtelenek megvédeni őket a szervezett bűnbandáktól.
Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerint valamelyest már visszaesett a gyilkosságok száma Michoacánban. Hivatalos adatok szerint több mint 70 ezer ember halt meg a kábítószer-kartellek ellen Felipe Calderón korábbi mexikói elnök idején (2006-2012) vívott háborúban, az eltűntek számát mintegy 26 ezerre teszik.