2024. április 24., szerda

„A magyar kultúra bástyája”

Díjak, elismerő oklevelek és pénzjutalmak átadására került sor tegnap a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

A szabadkai MTTK hétfőn kar napi ünnepséget tartott. A magyar kormány nevében az egybegyűlteket Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős államtitkárság helyettes államtitkára üdvözölte:

– Jó látni, ahogyan bővül és gazdagodik az intézmény, a magyar tannyelvű felsőoktatás legfőbb szabadkai színtere. Mindez azt mutatja, hogy a vajdasági magyarság a jövőért végez áldozatos munkát. Az összefogás eredménye az is, hogy néhány nappal ezelőtt fontos változás történt a vajdasági magyarság életében, hat év után ismét magyar polgármester irányíthatja Szabadkát. A város és ez a kar mindannyiunk számára a magyar kultúra bástyája. Ennek a kihívásnak kell megfelelnie, és ez azt jelenti, hogy az itt folyó képzésnek, nem csak az óvónői vagy tanítói munkakör betöltésére kell alkalmassá tennie a diákokat. Ennél sokkal többről van szó. Olyan hivatástudatot és felelősségérzetet kell plántálni az ifjú, pályakezdő pedagógusokba, amely alkalmassá teszi őket az egyik legnehezebb, leghálásabb szolgálatra, legféltettebb kincseink, gyermekeink nevelésére. Jó látni, hogy a szabadkai magyarság sokat tett és tesz a magyar nyelvű tanítóképző kar bővülő akkreditációjáért. Bízom abban, hogy a megújult városvezetőséggel együttműködve a kar régi álma, az önálló jogi státusz elnyerése is hamarosan valóra válik – fejezte ki reményét Répás Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a magyar kormány támogatja ezt a törekvést, a kar támogatása a Kárpát-medencei felsőoktatási fejlesztési program szerves részét képezi, és fontos része a Magyar Nemzeti Tanács oktatási stratégiájának:

– Csak összefogással és együtt gondolkodva lehet megerősíteni a magyar közösségek fontos intézményeit, és őrizhetjük meg a magyar lelkeket tápláló szellemi kincseinket – hangsúlyozta Répás Zsuzsanna.

A továbbiakban dr. Miroslav Vesković, az Újvidéki Egyetem rektora intézményük színvonalas oktatásáról szólt, amihez dr. Takács Márta, az MTTK megbízott dékánja is csatlakozott ünnepi beszédében:

– Az elmúlt egy évben az MTTK nagykorú lett. Megteremtettük az önállósulás egyik alapfeltételét, tizenkettőről húszra növeltük a minősített oktatóink számát, az akkreditációs és minőség-ellenőrzési szükségletek szerint, fiatal és tettre kész oktatókkal. Előkészítettük az akkreditációs anyagokat is, amelynek egyik részét májusban átadtuk, és már a végén járunk a teljes anyag elkészítésének – hallottuk a dékántól, aki arról is beszámolt a többi között, hogy korszerűsítették a tanítói és óvópedagógiai alapképzés programját, a tanítói mesterszak pedig egy újabb modullal bővült, a hagyományőrzőivel, valamint mesterképzést készítenek elő az óvópedagógusok számára is. Takács Márta a továbbiakban szólt azokról a tevékenységekről is, amelyeket intézményük az év folyamán kifejtett. A rendezvényen ezek után Csapó Mónika, a kar asszisztense, az SZTE doktorandusza, a PhD hallgatókat és tevékenységeiket mutatta be, Viakter Olga pedig a HÖK munkáját.

A kar napja alkalmából díjak és elismerő oklevelek odaítélésére is sor került, az évfolyamelsők pedig pénzjutalmat kaptak. Többek között a 2011-ben alapította Katalin-díjat is odaítélték, amelyet az idén Vass Dorottea kapott. A díjat prof. dr. Káich Katalin emeritus professzor adta át, aki rövid áttekintőjében arról szólt, hogy a díjat Alexandriai Szent Katalin, az egyetemisták és tudósok védőszentje emlékére alapította, majd a díj célját ecsetelte:

– A tanítóképzőben a tantárgyak eléggé heterogének, természet-, műszaki-, társadalomtudományok stb. Arra figyeltem fel, hogy a társadalom- és humán tudományokra rendkívül tehetséges hallgatók járnak, akiknek nem mindig sikerül osztályelsőnek lenniük. Ez a díj rájuk összpontosít – mondta Káich Katalin.

A rendezvényen egy olyan díj odaítélésére is sor került, amelyet azok érdemelhettek ki, akik a karral nem állnak közvetlen jogviszonyban, de az elmúlt évben jelentősen hozzájárultak a kar sikereihez. Az oktatói tanács egy díjazott jelölését hagyta jóvá. Az elismerést pedig Répás Zsuzsanna vehette át Takács Márta megbízott dékántól.

– Alapításunk óta, nemcsak a tartomány és az Újvidéki Egyetem támogatását élvezzük, hanem a Magyarországét is. Az ezért felelős Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai államtitkárságának ítéljük oda a Pro Facultatae díjat, hiszen éves szinten a kiemelt támogatásból biztosítják a működésünket, és az intézmény fejlesztéséhez jelentősen hozzájárulnak – hallottuk Takács Mártától az indoklást. A rendezvény további részében pedig a kar két idén nyugdíjba vonult egyetemi tanár – dr. Silling István és dr. Bogner István – munkásságát is bemutatták. Az est a Pro Musica fellépésével zárult.

Ebben az évben is pénzjutalomban részsítették azokat a hallgatókat, akik kiemelkedő tanulmányi átlaggal fejezték be az előző tanévet. Dr. Josip Lepes dékánhelyettes a következő tanulóknak adta át a jutalmat: Károly Adrienn, Nagy Lilla, Basity Palkovity Gréta, Alexa Katalin, Bognár Renáta, Szabó Henrietta, akik pedig már befejezeték tanulmányaikat: Kulcsár Sarolta és Máté Viktória. Könyvjutalmat vehetett át: Sterbik Sarolta, Szabadi Violetta és Vörös Flóra.

Dr. Czékus Géza dékánhelyettes emléklapot adott át azoknak a hallgatóknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak egy-egy tudományterületen a 2013-as évben: Csuvik Jánosnak, Molnár Tündének, Gulyás Ágnesnak, Börcsök Andreának, Kulcsár Saroltának, Molnár Emesének, Nemes Arankának, Balog Anikónak, Miljković Tamarának, Ágó Mónikának, Szarka Ákosnak, Bognár Renátának, Vass Dorotteának és Győrfi Adriannának.