2024. április 25., csütörtök

Az év végéig elkészül az új építkezési törvény

A jövőben az engedélyek megszerzéséhez szükséges dokumentumok egy tolóablaknál benyújthatók, és a válasz 30 napon belül megérkezik

A Szerb Képviselőház az év végéig sürgősségi eljárásban elfogadja az új építkezési és tervezési törvényt, amely révén az érintettek gyorsított és az eddiginél jóval könnyebb eljárással juthatnak hozzá az építési engedélyekhez – jelentett ki tegnap Velimir Ilić építészeti és városrendezési miniszter.

– Jelenleg a törvénytervezet közvitán van, december 1-jén pedig a kormány rendes eljárással tárgyalja, és várható, hogy az év végéig a képviselőház meg is szavazza – mondta Ilić.

Az új törvénytervezet az Európai Unió szabványai szerint készült, megírásában az önkormányzatok, építkezési vállalatok, a gazdasági kamarák, a Világbank szakemberei vettek részt, és a közvita során beérkezett építő jellegű észrevételeket, módosításokat is tartalmazza majd.

Az új törvény legjelentősebb hozadéka az lesz – szögezi le a miniszter –, hogy a jövőben az építkezési engedélyek megszerzéséhez szükséges dokumentumok egy tolóablaknál benyújthatók, és a válasz legfeljebb 30 nap alatt megérkezik.

A másik lényegbevágó módosítás, hogy az engedélyek kiadatása előtt az igénylőt nem terheli költség, tehát a szolgáltatási díjat az engedély kiadatását követően fizettetik meg, és azt is kisebb összegben, mint eddig. Az engedélyt igénylők tulajdonképpen az önkormányzatok korábbi erőfeszítéseit díjazzák, amelyeket a telekrendezésre és az infrastruktúra kiépítésére fordítottak – mondta Ilić.