2024. április 25., csütörtök

Pannon-akvarell

Akvarellakciót szervezett a Topolyai Művésztelep

Lágyság, líraiság, légiesség jellemzi a november 9-én, Topolyán a helyi művésztelep által immár ötödik alkalommal rendezett akvarellakción született alkotásokat. Az egynapos esemény helyszíne ezúttal nem a tópart volt, hanem a Cseri csárda.

2008 őszén szervezett először akvarellakciót a Topolyai Művésztelep. Mint azt Zsáki István, a Topolyai Művésztelep házigazdája már akkor leszögezte: az akciónak lesz folytatása. Céljaik között szerepel évente előhívni, majd az akció keretében eladással egybekötött tárlatot szervezni, a bevételt pedig galériájuk által szervezett rendezések során felmerülő költségek fedezésénél felhasználni. A hétvégén ötödik alkalommal valósult meg a célkitűzés: festőművészek által népesült be az akciónak helyszínt biztosító topolyai terep, amely ezúttal nem a topolyai tóparti közeg volt. A helyszínen csaknem az összes meghívott, a helyi alkotókon kívül Szabadkáról, Kishegyesről, Gunarasról, Törökkanizsáról, Keveváráról, Újvidékről, Bajáról és Belgrádból érkező művész ragadott ecsetet, hogy az akvarell festészeti technika segítségével a helyi színeket, témákat megörökítse, benyomásait rögzítse. Az akció keretében ezúttal Boros György, Mohácsi Zolán, Molnár László, Bujović Nikoletta, Nemes István, Kolarević Dobrivoje, Ilija Kustov, Bregun Sonja, Đuro Marović, Csernik Attila, Dobrivoje Dimitrijević, Molnár Bea, Szenti Lilla, Vass Szabolcs, Ljubica Milaš és Ljiljana Knežević alkotott a helyszínen, foglalta össze az ezúttal szervezői feladatokat ellátó Zsáki István festőművész, akinek – művésztársaival együtt – az akvarellakciót követően szervezendő decemberi kiállításon már láthatóak lesznek alkotásai is.

Zsáki kiemelte: bár az akción nem tudtak jelen lenni, már jelezték, hogy a leendő tárlatanyagot gazdagítják majd a szabadkai Torok Melinda és a topolyai Mentus Hella alkotók munkái is. Az akvarelleket a közönség a topolyai Art Galleryben december 20-án nyíló tárlaton tekintheti majd meg, ahol a látogatók kedvezményes áron meg is vásárolhatják a műveket. A szervezők célkitűzései megegyeznek a korábbi elképzeléseikkel: az akvarellek eladásából származó összeget elsősorban az Art Gallery kiállításszervezői feladatvégzései közben felmerülő költségeinek fedezésére fordítják majd.