2024. április 24., szerda

Honvédkaszárnyából a Zárdába

Három éve költöztették ki a nagybecskereki Mezőgazdasági Középiskolát, az épület javításához azonban hozzá se fogtak

Immár harmadik éve ideiglenes címen dolgozik a nagybecskereki Mezőgazdasági Középiskola, és továbbra sem tudni, hogy mikor rendeződik a mintegy hatvanéves oktatási intézmény helyzete. Az illetékes felügyelőség ugyanis három évvel ezelőtt betiltotta a tanítást az iskola Macedón utca 2. szám alatti megroggyant épületében, majd az intézmény ideiglenesen az Egészségügyi Szakközépiskola helyére került, amely éppen akkor költözött a Népfront utcából a Baglyas lakótelepi új épületbe. Az illetékesek akkor azt ígérték, hogy egy éven belül rendbe hozzák az épületet, és az iskola majd rövidesen visszaköltözhet. Azóta azonban gyakorlatilag semmi sem történt.

A Mezőgazdasági Iskolát (amely egy ideig Szervó Mihály nevét viselte, a kilencvenes évektől pedig már csak simán Mezőgazdaságinak hívják) 1956-ban alapították Écskán, és 1968-ban költöztették Nagybecskerekre, az egykori honvédkaszárnya épületébe, amely mint építészeti műemlék állami védelem alatt áll. Tekintettel arra, hogy mezőgazdasági vidéken van, az iskola iránt idővel növekedett az érdeklődés. Jelenleg húsz osztályba mintegy ötszáz tanuló jár. A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakokon kívül erdészeti és faipari szakmákat is tanítanak. Az iskolának saját jövedelme van, mivel 170 hektár földdel, mezőgazdasági gépezettel és fóliasátrakkal is rendelkezik.

Saša Ljevar, a VSZL nagybecskereki városi bizottsága oktatási tanácsának elnöke szerint sürgősen meg kell oldani a Mezőgazdasági Középiskola problémáját. Egyrészt, mert az iskola jelenleg a katolikus egyház tulajdonában levő épületében működik. Ez az egykori Katolikus Leányintézet épülete, melyet a nagybecskerekiek Zárda néven is ismernek. A Miasszonyunkról nevezett szegény iskolanővérek 1880-tól 1944-ig működtették az intézetet. Épületüket 1949-ben konfiskálták, és 2009-ig az Egészségügyi Szakközépiskola használta. Időközben a katolikus egyház visszakapta ugyan, de az egészségügyi kiköltözése után mégsem vehette birtokba, mert helyükre azon nyomban beköltözött a mezőgazdasági iskola. Használatáért most a város bérleti díjat fizet. Ugyanakkor a diákok nem tanulnak megfelelő feltételek mellett, nincsenek meg a gyakorlati oktatás feltételei, és iskolai kabinetek sincsenek. A ligások szerint ez méltatlan, tekintettel arra, hogy mezőgazdasági vidékről van szó.