2024. április 20., szombat

Ismét vádlottak padjára kerül Sretko Kalinić

A büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseinek a megsértésére hivatkozva a belgrádi Fellebbviteli Bíróság kedden megsemmisítette Sretko Kalinić és Željko Milovanović szökéskísérleti ügyében az elsőfokú felmentő ítéletet és az ügy újratárgyalását rendelte el. Ugyanebben az ügyben első fokon Ninoslav Strahinjić bírósági őrt egy év elzárása ítélték, kollégáját, Nenad Mitrovićot pedig felmentették a vádak alól. Mivel a Fellebbviteli Bíróság megsemmisítette az ítéletet, a két bírósági őr szintén visszakerül a vádlottak padjára.

Kalinić és Milovanović, a zimonyi klán volt tagjai tavaly február elején kíséreltek meg megszökni a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Bíróság börtönéből, ahová folyamatban lévő tárgyalásuk miatt szállították át a vádlottakat. A szóban forgó személyek 2012. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka kisméretű fémfűrészekkel átfűrészelték cellájuk bejárati ajtaján a védőrácsokat, majd a nyíláson át kimásztak a börtön folyosójára. Elszaladtak a biztonságiak földszinti irodájához, ahol Strahinjićra bukkantak, akit a radiátorhoz kötözték, majd megparancsolták neki, hogy üsse meg saját magát. Az őr ezt meg is tette. Ezt követően egy zoknival betömték Strahinjić száját, egy másik zoknival pedig a szemét kötötték be. Ezt követően tovább menekültek az első emeltre, ahol a folyosón egyetlen őr sem tartózkodott. Az egyik ablakról letépték a rácsot és kiugrottak az udvarra. Az épület közelében egy továbbra is ismeretlen fegyveres személy várta Kalinićet és Milovanovićot. A szökést végül az épület utcai részét felügyelő csendőröknek sikerült megakadályozniuk.

Nenad Mitrovićot a műszakvezető helyetteseként, Ninoslav Strahinjićot pedig szolgálatban lévő őrként terhelték azzal, hogy nem végezték munkájukat. A szóban forgó éjszaka Mitrović egy másik szolgálatban lévő őrt állítólag az irodájába hívatott. Az első emeleti folyosó így maradhatott felügyelet nélkül. Az ügyészség azt állította a vádiratban, hogy irodájában Mitrovićnak látnia kellett a folyosókon felszerelt biztonsági kamerák felvételeit, vagyis azt is láthatta, hogy a szóban forgó személyek szökni próbálnak.

A Kalinićot és Milovanovićot felmentő ítéltre megfogalmazott panaszában az ügyészség a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseinek a megsértésére hivatkozott, valamint kifejtette: az ítéletből nem derül ki, hogy a bíróság milyen indokkal nyilvánította ártatlannak Kalinićot, Milovanovićot és Mitrovićot.

A Zoran Đinđić kormányfő elleni merényletben való részvétel miatt Kalinićot korábban 40 év fegyházelzárásra ítélték. Ivo Pukanić, a horvátországi Nacional tulajdonosának és újságírójának, valamint munkatársának, Nike Franićnak a meggyilkolása miatt Milovanovićot Zágrábban ítélték el szintén 40 év elzárásra. Milovanović ellen ugyanebben az ügyben Szerbiában is büntetőeljárás van folyamatban.